Illustrasjonsbilde av to dumrianer. Foto: Colourbox
Illustrasjonsbilde av to dumrianer. Foto: Colourbox

Nordmenn blir dummere

Intelligensen synker i alle de skandinaviske landene, og trenden er tydelig i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter flere årtier med stadig økende intelligens i de nordiske landene, har trenden snudd, ifølge en artikkel i tidsskriftet Intelligence.

I norske målinger er det færre som når toppnivået både i ordforståelse og matematikkforståelse, ifølge studien.

– Dette signaliserer uten tvil en uttynning av de med høye kognitive ferdigheter, konstaterer James Flynn, IQ-målingens ledende forsker og forfatteren bak studien.

Vendepunktet kom rundt 1995. Fra rundt 1950 økte nordmenns IQ, men etter det har IQen falt med 0,21 poeng i året, som betyr hele 6,5 poeng fall fra en generasjon til den neste. Trenden er omtrent lik i Danmark og enda sterkere i Finland.

Det var den newzealandske statsviteren Flynn som oppdaget at intelligensen hadde steget jevnt i Skandinavia. Han mente at endringen skyldtes mer abstrakt og rasjonell tenkning i både skole og arbeidsliv. Men nå mener han at kvalitetsøkningen i skolen har stoppet.

– Vi har sett at skolearbeidet er mindre krevende i mange land, og at elevene bruker mindre tid på lesing og lekser, sier han til det svenske magasinet Forskning & Framsteg.

Han vet ikke om trenden kan snus, og anbefaler skandinavene å heller bruke tiden sin på å utnytte den faktiske økningen.

– Men det hadde vært bra om flere leste tykke bøker, gjerne om historie, sier Flynn.

NTB