BOIKOTTER: Anna Muzytsjuk boikotter VM i Saudi-Arabia.
BOIKOTTER: Anna Muzytsjuk boikotter VM i Saudi-Arabia. Foto: Anna Muzytsjuk/Facebook

– Jeg vil ikke føle meg som en underordnet skapning

Anna Muzytsjuk vil ikke forsvare sine VM-titler på grunn av kvinnesynet i Saudi-Arabia.

– Om et par dager kommer jeg til å miste to VM-titler – én etter én, innleder den regjerende verdensmesteren i både lynsjakk og hurtigsjakk i et Facebook-innlegg.

Den britiske avisen The Guardian melder at Anna Muzytsjuk har bestemt seg for å boikotte VM i hurtigsjakk i Saudi-Arabia på grunn av kvinnesynet i landet. Søsteren hennes, Marija Muzytsjuk, står også over mesterskapet.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Jeg vil ikke følge noen andre sine regler, ikke gå med abaya, ikke bli ledsaget av noen andre utendørs, og i det hele tatt ikke føle meg som en underordnet skapning, skriver 27-åringen.

Mister sjanse til stor premiepott

Saudiarabiske kvinner lever under svært strenge begrensninger. Blant annet får de først i juni 2018 lov til å ta førerkort, og forbudet mot at jenter ikke kunne ha gym på offentlige skoler ble først opphevet i september i år.

Dette skriver sjakkverdensmesteren på Facebook.
Dette skriver sjakkverdensmesteren på Facebook.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) så på det som en suksess da deltakerne i mesterskapet slapp å gå med en heldekkende abaya, som er lovregulert i landet.

Kvinnene fikk lov til å «løse opp» ved å bruke bluser med høy hals.

– Jeg er står fast på prinsippene mine. I løpet av fem dager forventet jeg å tjene mer enn jeg ville gjort i løpet av et dusin andre turneringer. Det er irriterende, men det verste er at ingen egentlig bryr seg, skriver Muzytsjuk.

Ifølge The Guardian er premiepotten på 1,7 millioner euro – om lag 16,6 millioner kroner.

Israel ble nektet deltakelse

Julaften skrev NRK at syv israelske spillere ble nektet innreisevisum til turneringen, fordi Gulf-statene ikke anerkjenner Israel som land.

Også spillere fra Qatar har valgt å utebli fra turneringen, ettersom arrangøren forbød dem å bruke sitt eget flagg under turneringen.