ROJALT INTERVJU: Storbritannias prins Harry intervjuer USAs tidligere president Barack Obama for BBC.
ROJALT INTERVJU: Storbritannias prins Harry intervjuer USAs tidligere president Barack Obama for BBC. Foto: BBC via Reuters / Handout

Obama advarer mot uvettig bruk av sosiale medier

I det som skal være Barack Obamas første intervju etter å ha gått av som president, kommenterer han viktigheten av riktig bruk av sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et BBC-intervju hvor selveste prins Harry står for spørsmålene, uttaler USAs tidligere president Barack Obama at internett kan forsterke folks fordommer og skape et delt samfunn.

– En av farene med internett er at folk kan ha fullstendig forskjellige virkeligheter. De kan svøpes inn i informasjon som forsterker deres nåværende skjevheter, sier han.

Mangfold av stemmer

Intervjuet ble ifølge CNN, gjort under Invictus Games, et arrangement prins Harry stod bak, i Toronto i Canada i september.

Obama nevnte ikke den nåværende presidenten ved navn, men Trumps bruk av sosiale medier og spesielt Twitter, har vært mye omtalt både under hans presidentskap og presidentkampanjen.

Den tidligere presidenten mener det er en utfordring å bruke sosiale medier på best mulig måte.

– Spørsmålet er hvordan vi bruker denne teknologien på en måte som gir et mangfold av stemmer og synspunkter, men som ikke fører til en balkanisering av samfunnet, sier han.

Viktig å logge av

I intervjuet understreker Obama viktigheten av at folk logger av og møter andre mennesker.

– Sannheten er at på internett er alt forenklet, men når du møter folk ansikt til ansikt viser det seg at ting er mer komplisert, sier han.

GOD TONE: Obama og prins Harry så ut til å komme godt overens under Invictus Games i seprember.
GOD TONE: Obama og prins Harry så ut til å komme godt overens under Invictus Games i seprember. Foto: Reuters / Mark Blinch

Obama mener blant annet at det er viktig at yngre generasjoner forstår at man ikke kan endre verden ved å dele en emneknagg på internett.

– Det kan være en sterk måte å skape oppmerksomhet, men du må komme deg ut og faktisk gjøre noe, sier han.

Blandede følelser

Obama betrodde også til prins Harry hvordan det hadde føltes å forlate Det hvite hus da hans presidentperiode var over.

Han forteller at det var en blandet følelse av å være ferdig med integriteten i behold, samtidig som han kjente på arbeide som fortsatt var uferdig, samt bekymringer om hvordan landet nå ville bevege seg fremover.

– Men alt i alt var det en sinnsro, mer enn jeg hadde forventet, sier han.

Samtidig understreker han at sakene han jobbet med som president fortsatt er viktige for han.

– Jeg bryr meg fortsatt om å gjøre USA og verden til et sted hvor barn får skolegang, hvor folk som er villige til å jobbe hardt kan få seg jobber med en ordentlig lønn, og at vi tar vare på de fantastiske ressursene til planeten vår slik at kommende generasjoner kan nyte skjønnheten til dette stedet, akkurat som vi gjorde, sier han.