ALT ER BORTE: Ingenting sto igjen på familiegraven da Terje Terjesen besøkte den i jula. Kun den nye lykta han hadde kjøpt.
ALT ER BORTE: Ingenting sto igjen på familiegraven da Terje Terjesen besøkte den i jula. Kun den nye lykta han hadde kjøpt. Foto: Stein Larsen, Agderposten

Da Terje (69) besøkte familiegraven var all pynten borte

Ingenting var igjen da Terje besøkte graven lille julaften. – Det er utrolig at folk kan gjøre dette, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det skal ikke skje sånne ting. Man må jo nesten sette opp kamera, ærlig talt. Det er utrolig at folk kan gjøre dette, sier Terje Terjesen til TV 2.

Da Terje besøkte familiegraven på Fjære kirke i Grimstad lille julaften, oppdaget han at all pynten var borte.

Det var Agderposten som omtalte saken først.

– Hver jul pynter vi med barlin og kristtorn. Når jeg kom med ny gravlykt, var alt borte, sier 69-åringen oppgitt.

Han har aldri opplevd noe liknende før, men forteller at han har hørt at det har vært tilfeller med tyverier på kirkegården.

– Det er trist når det skjer, sier han.

Unik lykt borte

Terje er ikke alene med å komme til tom grav i jula. På Hovin kirke på Jessheim ble Theresia Ødegård-Struck frastjålet en spesial-laget lykt fra graven til søsteren.

– Jeg mistet min søster veldig brått for to år siden, og jeg hadde kjøpt en nydelig lykt til henne for å sette på graven. Da min gamle mor på 94 år og min andre søster kom tilbake til graven på julaften, så var lykten stjålet, forteller hun til Romerikes Blad.

Ødegård-Struck reagerer sterkt på det som har skjedd.

– Det er en egoistisk handling gjort for å oppnå egen lykke. Jeg ble veldig trist da jeg fikk meldingen. Man stjeler ikke fra en grav, sier hun bestemt.

Overvåking

Avdelingsleder Petter Norberg i Arendal kommune forteller Agderposten at de ikke har anledning til å sette opp overvåkingskameraer på grunn av manglende tillatelse fra Datatilsynet.

– Vi har 25.000 graver og rundt fem blir utsatt for dette årlig. Men for dem som blir utsatt for dette, forstår jeg godt at det er forferdelig kjedelig, sier han.

Kirkeverge i Ullensaker, Dene Støe, forteller at kirketjenerne forsøker å følge med og bli kjent med folk som ferdes på kirkegården.

Heller ikke hun ser på gravtyverier som et omfattende problem, men anerkjenner at det er mye følelser knyttet til gravsteder og at det oppleves ekstra sårt.