Magnus Carlsen, her fra møtet med Karjakin i New York i 2016. Foto: AFP PHOTO / Eduardo Munoz Alvarez
Magnus Carlsen, her fra møtet med Karjakin i New York i 2016. Foto: AFP PHOTO / Eduardo Munoz Alvarez

Carlsen reiste seg etter megatabbe

Magnus Carlsen åpnet andre dag av hurtigsjakk-VM med to seirer og én remis, men tapte fjerde parti etter en stor tabbe. I parti nummer fem ble det seier.

Carlsen avsluttet dag to under VM i hurtigsjakk med hvite brikker mot Jan Nepomnjasjtsjij. Nordmannen satte russeren under kraftig press etter tapet mot Anand i forrige parti, og viste at han hadde ristet av seg tapet da han sikret seieren i det siste partiet for dagen.

– Jeg hadde trodd at jeg skulle få godfølelse med en teknisk god seier, men så overså jeg noe. Jeg tror det var remis en periode, og han hadde liten tid, så det er pinlig, sa Carlsen til NRK.

– Jeg sto klart til seier, så trodde jeg at jeg hadde funnet en sikker måte å vinne på, men så overså jeg motspillet hans. Det var en kalddusj, men på dette tidspunktet er noen ganger resultatet viktigere, la han til.

Med tre seirer, én remis og et tap onsdag står den norske verdensmesteren med sju poeng etter ti spilte partier under verdensmesterskapet i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Turneringsleder Vladimir Fedosejev har åtte poeng.

Tabbe

Carlsen gjorde en stor tabbe og ga seg i det fjerde partiet, slik at Anand stakk av med seieren.

– Det var veldig unødvendig. Det var et interessant parti, som var vanskelig å vurdere. Til slutt fant jeg ikke en fordel, og gikk for remis, men så var det en detalj jeg glipp av. Jeg gikk fra å kunne vinne, til å tape, så det var dumt, sa Carlsen til NRK.

I det tredje partiet måtte Carlsen nøye seg med remis mot den sterke russeren Peter Svidler. Det så ikke 27-åringen fra Lommedalen noen grunn til å henge med hodet over.

– Jeg er OK fornøyd. Jeg føler jeg sto fint etter åpningen, men gjorde så noen svake trekk og sto litt dårligere. Uansett har jeg hevet meg etter en dårlig åpning og er på skuddhold, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Carlsen hadde få problemer med å slå kinesiske Wang Yue i parti nummer to onsdag.

– Han kom skjevt ut og gjorde det siden bare verre for seg selv, sa Carlsen til NRK etterpå.

Noe mer trøblet han mot armenske Sergei Movsesian litt tidligere på dagen.

– Egentlig er jeg veldig godt fornøyd. Det peker fortsatt oppover, og praktisk sett føler jeg at jeg spiller bra. Jeg hadde flere ideer om hvordan jeg skulle spille dette partiet, men endte opp med å gjøre noe helt annet. Det er sånn det ofte blir, oppsummerte Carlsen.

Startvansker

Carlsen kom raskt på defensiven mot Movsesian og slet innledningsvis med å finne de rette mottrekkene etter at armeneren kom skikkelig på offensiven. Den norske verdensmesteren spilte samtidig raskt, mens Movsesian etter hvert havnet i tidsnød.

Det siste førte til en tabbe av armeneren, som snudde partiet på hodet. Etter en snau halvtimes spill var duellen over med norsk seier som utfall. Da hadde Magnus Carlsen fortsatt mer enn ti minutter igjen på klokka.

27-åringen fra Lommedalen var nådeløs i avslutningen og tok en sterk seier med svarte brikker.

I alt skal det spilles 15 partier før verdensmesteren er kåret.

(©NTB)