STRENGT BEVOKTET: En sørkoreansk soldat holder vakt i den demilitariserte sonen i Korea, like ved stedet en nordkoreansk soldat på flukt krysset grensen 13. november
STRENGT BEVOKTET: En sørkoreansk soldat holder vakt i den demilitariserte sonen i Korea, like ved stedet en nordkoreansk soldat på flukt krysset grensen 13. november Foto: AP

Forskere har gjort rystende funn i kroppen til nordkoreansk avhopper

I november flyktet en nordkoreansk soldat over grensa til Sør-Korea, med syv skuddsår og en 27 centimeter lang parasitt i kroppen. Nå har forskerne gjort nok et rystende funn i det som skal være den samme mannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået UPI melder at en nordkoreansk soldat som nylig rømte til Sør-Korea har antistoffer mot miltbrann.

Dette øker bekymringen for at Nord-Korea utvikler biologiske våpen.

UPI, som siterer den sørkoreanske TV-stasjonen Channel A, melder at dette kan bety at soldaten enten har vært utsatt for miltbrann og overlevd, eller at han er blitt vaksinert mot bakterien.

Mannen er ifølge Channel A én av de fire soldatene som i november flyktet over den strengt bevoktede grensa, men myndighetene har ikke bekreftet dette.

En ikke navngitt kilde i sørkoreansk etterretning ønsker ikke å oppgi hvem av de fire som angivelig har antistoffene i kroppen.

RØMTE MED JEEP: Et bilde fra overvåkningsvideoen som filmet den nordkoreanske soldaten som rømte over grensa i en Jeep. Her ser du soldaten løpe ut av bilen, etter å ha blitt skutt syv ganger.
RØMTE MED JEEP: Et bilde fra overvåkningsvideoen som filmet den nordkoreanske soldaten som rømte over grensa i en Jeep. Her ser du soldaten løpe ut av bilen, etter å ha blitt skutt syv ganger. Foto: AP

Fant 27 centimeter lang parasitt

Flere sørkoreanske medier spekulerer på om at soldaten det er snakk om, er den samme soldaten som ble skutt en rekke ganger da han flyktet over grensa 13. november.

Se videoen fra soldatens dramatiske flukt her:

Under den svært dramatiske flukten kjørte mannen først i en jeep mot den strengt bevoktede grensen. Jeepen endte i en grøft, og han ble jaget videre av soldater fra Nord-Korea til fots. Soldatene avfyrte minst 40 skudd mot Sør-Korea, og syv av dem traff ham.

Mannen var svært medtatt da han ble fraktet til et militærsykehus i Seoul. I tillegg til skuddsårene, ble det funnet flere titalls ormer og en 27 centimeter lang parasitt i kroppen hans.

– I løpet av mine tyve år som kirurg har jeg bare sett slike ting i lærebøkene, sa Lee Cook-jung, mannen som ledet teamet som reddet soldatens liv, ifølge The Guardian.

Dette er miltbrann:

  • Miltbrann, eller anthrax, er en sykdom som normalt angriper husdyr som sauer og storfe, men kan også overføres til mennesker.
  • Symptomene er feber, byller, sår og opphovning av lymfekjertlene. Kan være dødelig hvis den ikke behandles raskt.
  • Sykdommen skyldes bakterien Bacillus anthracis, som danner hardføre sporer når den kommer i kontakt med luft.
  • Bakterien tåler koking, noe som gjør den ekstra hardfør.
  • Smitter ikke direkte mellom mennesker, men via miltbrannsporer som kan være på blant annet klær og hud.

Kilde: Wikipedia.

Rømte fra atom-område

New York Times skriver at alle de fire soldatene ankom Sør-Korea via Kilju nordøst i Nord-Korea, hvor fjellanlegget Punggye-ri brukes til atomprøvesprengninger.

Alle de fire skal ha vist symptomer på strålingseksponering.

UPI skriver at det Sør-Koreanske utenriksdepartementet nå undersøker soldatene for å eventuelt kunne gi dem behandling for skadene.

Sør-Koreas militære har foreløpig ikke anskaffet miltbrannvaksine, og er derfor ikke rustet mot et eventuelt miltbrann-angrep.

Ifølge UPI, har talskvinnen for Sør-Koreas forsvarsminister uttalt at en miltbrannvaksine først er forventet ferdigutviklet i slutten av 2019.