SPIONSIKTET: Frode Berg er fengslet i Russland, siktet for spionasje for fremmede makter. Foto: Atle Staalesen / The Independent Barents Observer
SPIONSIKTET: Frode Berg er fengslet i Russland, siktet for spionasje for fremmede makter. Foto: Atle Staalesen / The Independent Barents Observer

NRK: Berg pågrepet med 3.000 euro

Spionsiktede Frode Berg ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i Moskva, opplyser hans norske advokat Brynjulf Risnes til NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Bergs norske advokat Brynjulf Risnes, ble Berg pågrepet med 3.000 euro i kontanter i Moskva. Det opplyser han til NRK.

– Berg har forklart at han opplevde å bli narret i en felle. Han hadde blitt bedt av personer som bor i Norge om å overlevere en pengesum i Moskva. Pengene skal Berg ha hatt på seg da han ble arrestert, sier Risnes til kanalen.

Nordmannen skal ha fortalt at den norske bekjente ga ham 3.000 euro i kontanter.

Risnes sier videre at Berg skal ha funnet både beløpets størrelse, og måten dette skulle gjøres på, helt tilforlatelig. Han skal ikke ha fattet mistanke om at det skulle være noe ureglementert med dette, før han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.

– Pågrepet på Teaterplassen

Ifølge spionsiktede Frode Bergs russiske forsvarer, Ilya Novikov, ble Berg pågrepet på Teaterplassen i Moskva. Dette opplyser Novikov på Facebook.

«Jeg har tatt på meg forsvaret av den norske statsborgeren Frode Berg, som ble pågrepet av FSB 5. desember på Teaterplassen i Moskva, mistenkt for spionasje», skriver forsvareren.

Han opplyser også at Berg, som er tidligere grenseinspektør i Sør-Varanger, er ved god helse, med unntak av problemer med høyt blodtrykk.

Novikov skrivere videre at nordmannen kun får tilgang til russiske nyheter, og at Berg via forsvareren vil formidle sin takknemlighet til sine støttespillere i Norge.

Høysikkerhetsfengsel

Berg har sittet isolert i en celle i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva i to uker og er varetektsfengslet fram til 5. februar. Alle samtaler skjer med tolk og under overvåking.

Novikov vil sende inn en klage på fengslingen, men den kan trolig ikke behandles før etter den russiske julefeiringen, det vil si rundt 10. januar. Han sier nordmannen anklages for systematisk å ha arbeidet for utenlandsk etterretning.

Ifølge NRK sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet at norske myndigheter vil besøke nordmannen i fengselet onsdag.