SALG: Her selges fyrverkeri fra et konteinerutsalg ved Storo i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
SALG: Her selges fyrverkeri fra et konteinerutsalg ved Storo i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Øyelege vil ha forbud mot privat fyrverkeri

I fjor fikk 12 personer øyeskader som følge av fyrverkeriulykker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyelege ved Haukeland sykehus, Nils Bull, har i en årrekke registrert øyeskader som følge av fyrverkeriulykker. Nå mener legen at det er på høy tid med et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri.

Politikere mangler mot til handlekraft. Mellom ti og 20 par øyne blir ødelagt hvert år. Jeg kan garantere at det skjer i år og. Og man lar det skje, sier Nils Bull til nyhetsbyrået NTB.

Dermed gjentar Bull langt på vei oppfordringen han kom med i fjor. Da valgte den norske øyelegeforeningen å støtte sin internasjonale paraplyorganisasjon i oppropet om å forby fyrverkeri i hele verden.

– Det er fordi at nok må være nok. Hvor lenge skal vi fortsette med å ødelegge øynene på nyttårsaften hvert eneste år når vi vet at det kommer til å bli skader? sa Bull til TV 2 den gang.

12 ble skadd i fjor

I romjulen i fjor ble den norske støtteerklæringen sendt videre til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). Et eventuelt forbud må fattes av politikerne.

I svarbrevet erkjenner DSB at det vil være utfordrende å redusere antall øyeskader ytterligere med mindre det innføres et forbud, men at et slikt forbud må utredes nærmere. Videre skriver DSB at de vil vurdere en utredning på et senere tidspunkt, ifølge NTB.

Antall skader har falt de siste årene, men fortsatt får mellom 10 og 20 personer hvert år øyeskader etter bruk av fyrverkeri, ifølge Bull.

Da han han begynte registreringen i 2005 telte han 28 skader. Etter at pinneraketter ble forbudt i 2008, falt antallet til 10 skader. De siste årene har mellom 15 og 18 personer fått fyrverkerirelaterte øyeskader, før det i fjor ble registrert 12 personer med øyeskader, ifølge tall fra DSB.

Øyelegen har tidligere uttalt at sågodt som alt kunne vært unngått dersom folk hadde brukt vernebriller og holdt seg edru under oppskyting.

– Kombinasjonen av fyrverkeri og alkohol, at det er lovlig i dette landet er helt utrolig, uvettig og ulogisk, har Bull sagt til TV 2.

Ni enkle råd

På DSBs nettside Sikkerhverdag.no finnes ni enkle råd som vil gjøre nyttårsfeiringen tryggere for både stor og små.

Fyrverkeri:

  • Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt, pakk gjerne rundt med snø hvis det finnes.
  • Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
  • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
  • Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med vann og lever tilbake til forhandler.

Stjerneskudd:

  • Stjerneskudd skal bare brukes ute.
  • Ikke bunt flere stjernskudd sammen - da kan det bli store flammer som slår tilbake i hånden.
  • Hold stjerneskuddet på strak arm, i god avstand fra andre mennesker.
  • Ikke vift foran ditt eget eller andres ansikt.
  • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå gnister i øynene.