SPIONSIKTET: Frode Berg er fengslet i Russland, siktet for spionasje for fremmede makter.
SPIONSIKTET: Frode Berg er fengslet i Russland, siktet for spionasje for fremmede makter. Foto: Atle Staalesen / The Independent Barents Observer

Spionsiktede Frode (62) hevder han er lurt i en felle i Moskva

Frode Berg har fått møte sin russiske advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den spionasje-anklagede Frode Berg har fått møte sin russiske advokat. Samtidig er anken til hans medtiltalte avvist av retten.

Spionsiktede Frode Berg fikk tirsdag møte sin russiske advokat Ilja Novikov i Lefortovo-fengselet i Moskva.

– Han har det etter forholdene bra, sier advokat Ilja Novikov til NRK.

Det er første gang etter at Novikov ble engasjert av familien i forrige uke at han har fått møte nordmannen.

Tirsdag ble samtidig Aleksej Zjitnjuks anke avvist av en domstol i Moskva, skriver VG. Zjitnjuk er anklaget for forræderi etter at han skal ha overlevert dokumentene til Berg.

– Domstolens avgjørelse er urørt, og anken er avvist, sier talsperson Ulyana Solopova ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Berg, som er tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes, er av det russiske sikkerhetspolitiet FSB pågrepet for spionasje i Moskva. Nordmannen ble pågrepet i Moskva under en spesialoperasjon hvor han var i ferd med å motta hemmelige dokumenter om en russisk flåte.

Nordmannen var imidlertid ikke i Russland da pågripelsen av Zjitnjuk fant sted. Berg ankom flere dager etter at hans angivelige spionkontakt var bak lås og slå.

– Lurt i en felle

Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes mener det ser dårlig ut for ankesakene til begge de anklagede.

– At de skulle slippe ut fra varetekt i en spionsak er lite sannsynlig, sier Risnes til TV 2.

Han forteller at Berg føler seg lurt.

– Frode Berg er veldig fortvilet. Han føler seg rett og slett lurt. Han sier at han hadde en pengesum på seg da han ble tatt, men at dette ikke var noe straffbart, at det var en pengesum han skulle overgi fra noen til noen. Han oppfattet det som helt uskyldig og ble sjokkert da han plutselig skjønte at det russiske sikkerhetspolitiet ventet på ham, sier Risnes og legger til:

– Jeg vet ikke hvem han skulle overrekke pengene til.

Advokaten vet ikke hvor mye penger det var snakk om, men sier at det ikke dreier seg om en pengesum som står i forhold til at det skulle være en spionasjesak.

Risnes sier Berg kjente nordmennene som ba ham ta med penger, men Risnes vet ikke hvem disse er.

– Han ser det ikke på noen annen måte enn at dette var en felle. Han kan heller ikke si sikkert hvem som har laget denne fellen eller hvordan det har foregått, annet enn at det for ham fremstår som en ren fiktiv og uskyldig sak som er gjort til en spionsak. Sett med mine øyne virker dette nokså konstruert.

– Situasjonen hans er fryktelig alvorlig

– Hvorfor skulle russerne lage denne fellen for ham?

– Det er jo 10.000-kroners spørsmålet. Det er vanskelig for oss å se dette på en annen måte enn at det har politiske overtoner, sier han.

Den norske advokaten mener Berg står i stor fare for å bli dømt.

– Situasjonen hans er fryktelig alvorlig. Historisk sett, hvis du blir beskyldt for spionasje i Russland, så er risikoen for at du blir dømt nesten total. Man vet jo også fra andre saker at domstolens uavhengighet holdes høyt. Når det sikkerhetspolitiet i tillegg er i bildet, som er veldig mektige, så er det klart at han er i en veldig utsatt posisjon. Vi har forberedt familien på at dette kommer til å ta tid.

(NTB/TV 2)