Uvær skaper trøbbel for juletrafikken

Det er ventet vanskelige kjøreforhold og store mengder nedbør flere steder.

Tirsdag ettermiddag ble en brannmann påkjørt etter at brannvesenet rykket ut til en trafikkuhell på Haddal i Ulstein.

Begge ulykkene skal ha skjedd på grunn av glatte veier, melder Sunnmørsposten.

Vegtrafikksentralen har forberedt seg godt for å takle all juletrafikken i kombinasjon med svært glatte veier.

– Alt av brøytemannskaper er ute, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen til TV 2 klokken 10.

Det er kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 over Vikafjellet og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet på grunn av uvær tirsdag morgen.

Det er uklart når veiene åpner for normal trafikk.

Riksvei 15 over Strynefjellet er fortsatt stengt grunnet et snøras første juledag. Overgangen åpnes ikke for trafikk igjen før tidligst onsdag.

Det kan også bli kolonnekjøring på kort varsel på europavei 134 over Haukelifjell, også på grunn av uvær, melder Vegtrafikksentralen.

Sjekk trafikkmeldingene fra Statens vegvesen her.

Vegtrafikksentralen øst skriver på Twitter at det snør kraftig på Østlandet tirsdag:

– Det har falt mye snø over Østlandet i morgentimene, og alt av mannskap er ute og brøyter. For øyeblikket snør det kraftig i Oppland og Hedmark. Vi oppfordrer bilister til å kjøre etter forholdene og holde god avstand slik at vi alle kommer trygt fram sammen.

  • Fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er stengt for trafikk.
  • Både riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet ble stengt på grunn av uvær julaften, men ble åpnet for trafikk igjen første juledag.
  • For riksvei 7 over Hardangervidda ble det imidlertid tidlig andre juledag innført kolonnekjøring for kjøretøy med totalvekt over 7,5 tonn, mens det er stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn.
  • For riksvei 13 over Vikafjellet ble det innført kolonnekjøring fra samme tidspunkt.

Uværet blir bare verre og verre utover dagen og kvelden og natt til onsdag. Forholdene er ventet å bli så ille at Statens vegvesen går ut med oppfordring om å la bilen stå hvis mulig.– Jeg tror morgendagen er en bedre dag til å foreta hjemturen etter jul. Har du anledning til å la bilen stå så er det en bedre løsning, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for andre juledag i Sør-Norge. Det er ventet vanskelige kjøreforhold og store mengder nedbør flere steder.

Obs-varselet gjelder for mye regn i Agder-fylkene, Telemark og Rogaland. På Østlandet kan det bli opp mot 30 centimeter snø enkelte steder, men de fleste her starter dagen med sludd og snø.

Vegtrafikksentralen opplyser at alt tilgjengelig mannskap er kalt ut og jobber med brøyting.

Avinor opplyser at vestre rullebane på Gardermoen måtte stenges tirsdag morgen på grunn av underkjølt regn.

– Vi har ikke mye trafikk i dag. Dette vil påvirke kapasiteten, men vi håndterer det greit. Hittil i dag har vi hatt 88 prosent punktlighet, som kan måle seg med tallene på en varm og trygg sommerdag. Men hvis vi blir rammet av underkjølt regn hele dagen, vil det påvirke oss, sier pressetalsmann Lasse Vangstein til VG.

(©NTB)