«Rekord-Kane» med nytt hat trick i Tottenhams julemålfest

Tottenhams og Premier Leagues toppscorer skjøt seg forbi både Alan Shearer og Lionel Messi i løpet av engelsk fotballs store festdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvordan Kane og Tottenham herjet med Southampton i vinduet øverst!

Tottenham-Southampton 5-2

Boxing Day 2017 ble sparket i gang på Wembley tirsdag, da Tottenham og Southampton fikk æren av å starte Premier League-sesongens største festdag.

Og spesielt for dem som har hjertet sitt i Spurs ble det en festdag også på banen lørdag, da høydepunktene stod i kø.

Harry Kane scoret nok et hat trick - hans andre i julen - hvorav det første målet betød at han med 37 Premier League-scoringer i 2017 nå har den rekorden for seg selv, mens det tredje betyr at han har scoret 55 ganger for klubb- og landslag i 2017. Det er ett mer enn Lionel Messi.

– Han er blitt mer komplett. Han scorer mål på enda flere måter. Han deltar mer i spillet. Han utvikler seg og har et enda større repertoar enn det vi trodde var mulig å utvikle, sa Simen Stamsø Møller i TV 2s Premier League-studio etter kampslutt.

De øvrige scoringene ble satt inn av Dele Alli og Heung-min Son, mens Sofiane Boufal og Dusan Tadic scoret for gjestene, og med tre poeng klatrer Tottenham til foreløpig 4. plass på tabellen før Liverpools kamp senere Boxing Day.

Spurs nære ledermål i åpningsminuttene
Etter rundt fem minutters spill klarte Tottenham å spille seg fram til to store sjanser. Først dro Heung-min Son seg rundt på venstresiden og slo knallhardt inn foran mål. Der klarte gjestenes keeper Fraser Forster kun å slå ballen ut igjen i feltet, og Serge Aurier hadde plutselig nærmest tomt mål å sikte på. Dessverre for vertene fikk ikke ivorianeren ordentlig dreis på avslutningen, og Southampton slapp med skrekken.

Det gjorde Mauricio Pellegrinos gutter også like etter, da Dele Alli, Christian Eriksen og Harry Kane kombinerte fint. Dansken fant storscorer Kane, som kun traff nettveggen med sin avslutning fra kloss hold etter et fint innlegg fra Eriksen på høyresiden.

Fantastisk frispark av Eriksen - Kane på rett plass
Like før omgangen var halvspilt kom så ledermålet. Danny Rose avanserte over halve Wembley og skaffet frispark like utenfor 16-meterstreken etter å ha blitt lagt i bakken av Pierre-Emile Højbjerg. Det påfølgende frisparket ble slått knallhardt inn i feltet med millimeterpresisjon av frisparksynderens landsmann Eriksen, og inne foran mål var selvsagt storscorer Harry Kane på plass.

Med sin teft og tøffhet var Premier Leagues toppscorer nært selvsagt akkurat der ballen havnet, og Kane stanget 1-0 i nettet med det som for ham var kalenderåret 2017s 37. Premier League-scoring. Dermed overtok han rekorden som Alan Shearer har hatt på sine 36 i ligaen siden 1995.

– Det er ikke tilfeldig at det er Kane som setter den inn. Historiske Harry Kane, sa TV 2s kommentator Endre Olav Osnes.

Scoringen var også hans 54. for klubb- og landslag, noe som gjorde at han tangerte Lionel Messi på akkurat den fronten dette året.

Nære ved komisk selvmål av Spurs
Like etter var det nære ved at Southampton utlignet ut av ingenting. Spurs-back Danny Rose var hakket for iskald i egen boks da han headet tilbake til Hugo Lloris, og feilberegnet buen på headingen noe. Dermed bød tilbakespillet på mer problemer enn Tottenham-keeperen hadde forventet, og han var nære ved å glippe ballen over streken.

Reprisene viste at burvokteren såvidt klarte å holde ballen utenfor, og han fikk også hjelp av den ene av sine stolper til å unngå det som ville vært ett av årets flaueste selvmål i Premier League.

Hjemmelaget fortsatte også å produsere sjanser den riktige veien, og både Christian Eriksens markkryper etter halvtimen og Harry Kanes langskudd rundt ti minutter før pause kunne fort ledet til mål nummer to for dagen for Mauricio Pochettinos lag.

Kanes andre etter flott forspill
At det var nettopp Kane som skulle sette dagens andre var derfor ingen overraskelse, og scoringen kom etter utmerket angrepsspill. De hvite broderte seg gjennom det som var av spillere fra sørkysten, og angrepet endte med at Heung-min Son fikk servert målsniken Kane som enkelt kunne sette sin andre for dagen, sin 17. for sesongen og sin 38. for kalenderåret i Premier League. Mål nummer 55 for klubb- og landslag i 2017 var også et faktum, ett mer enn Messi.

– Han er ustoppelig. For er en vanvittig spiller, utbrøt TV 2-kommentator Osnes.

– Det er en grunn til at han får stå der alene og score, sa Petter Myhre i TV 2-studio i pausen.

Se Petter Myhres analyse av hvorfor her!

På overtid prøvde Kane seg med en virkelig frekkas som kunne sikret hat trick før pause, da han kombinerte lekkert med Christian Eriksen og leverte en fiffig chip fra distanse. Forsøket gikk dog like over, og dermed gikk lagene til pause på stillingen 2-0 til vertene.

To Southampton-farligheter rett etter pause - så scoret Alli
Southampton kom betydelig sterkere ut av startblokkene etter hvilen, og i løpet av åpningsminuttene skapte gjestene to store muligheter. Først sørget slurv av Eric Dier for at Shane Long plutselig var gjennom, men Dier ble reddet av sin lagkamerat Davinson Sanchez som løp Saints-spissen såpass opp at han ble forhindret i avslutningsøyeblikket.

Like etter var det Mario Lemina sin tur til å sjokkere Wembley, da han etter en flott prestasjon fikk løsnet skudd mot Hugo Lloris øverste høyre hjørne. Spurs-burvokteren nådde ikke opp, men dessverre for dem med hjertet i syd gikk avslutningen i tverrliggeren og over.

Gjestene følte, med rette, at de var tilbake igjen i kampen, og dermed var oppgjørets tredje scoring som kom minuttet etter tverrliggertreffet som et realt slag i magen for dem. Dele Alli, som har måttet tåle mye kritikk etter måten han skaffet Spurs straffespark på i lille julaften-oppgjøret mot Burnley, men ikke har fått noen karantene i etterkant, plasserte ballen lekkert i det lengste hjørnet og sørget for 3-0 etter rundt 49 minutter.

Spurs' andre på to minutter satte spikeren i Saints-kisten
To minutter senere spilte Alli så tilretteleggerrollen da han satte fart på i en kontringssituasjin. Timingen for det å slippe ballen gjennom til Heung-min Son var perfekt, og sør-koreaneren var iskald da han dunket inn 4-0 fra kloss hold.

– Alt går inn nå. Nå er det mot spillets gang. De har vært enormt effektive i denne 2. omgangen. Man har ikke råd til å gjøre feil mot dette Tottenham-laget, konstaterte kommentator Osnes.

Drøyt ti minutter ut i omgangen var det allerede nære ved at Kane satte sitt hat trick. En flott crosser fra Danny Rose fant veien til storscorerens volleyfot, og forsøket strøk Forsters lengste stolpe.

Boufal reduserte - så scoret Kane hat trick igjen
I stedet var det gjestene som skulle score oppgjørets femte mål. Sofiane Boufal viste gjennim hele oppgjøret prov på at han hadde noe fore, og snaut 20 minutter ut i omgangen fant han veien til nettmaskene i bursdagsbarn Hugo Lloris' nærmeste hjørne.

Det skulle dog ikke gå lange tiden før Spurs gjenvant firemålsledelsen, og nok en gang var det duoen Alli og Kane som gjorde det. Midtbanemannen fant storscoreren, som alene med Forster var iskald og chippet 5-1 i nettet. Dermed var hat tricket et faktum, Messi forbigått, og i 2017 har ingen scoret flere mål for klubb- og landslag i de største europeiske ligaer enn Tottenhams og Englands Harry Kane.

– Han har litt av et repertoar. Han er rett og slett umulig å stoppe, kommenterte Osnes.

Tadic utnyttet svak Lloris-inngrepen og reduserte igjen
Gjestene var langt ifra ufarlige i oppgjørets siste halvdel heller, og Shane Long var svært nære ved å få satt en stopper for måltørken som har sett ham gå målløs av alle kamper siden 11. februar. Pierre-Emilie Højbjerg klarte også å få Lloris til å levere det kommentator Osnes omtalte som en god TV-redning, før innbytter Dusan Tadic satte inn redusering nummer to.

Lloris var ute og bokset etter et hjørnespark, og gjenfant ikke posisjonen sin på strek da Dusan Tadic reagerte raskerst i feltet. Dermed klarte han kun å vippe avslutningen videre i nettet, og med det var 2-5 et faktum.

På motsatt side kunne en annen innbytter, Erik Lamela, også tegnet seg på, men argentineren avsluttet over da han ble satt opp av Dele Alli rundt åtte minutter før full tid. Men Wembley-publikummet måtte nøye seg med sju scoringer, og dermed kunne Harry Kane ta med seg hjem sin andre matchball på få dager.

– Det jeg ønsker er å sammenlignes med slike spillere

Hat tricket var Kanes sjette for kalenderåret, og det er første gang en Premier League-spiller har scoret hat trick i to kamper på rad to ganger innen samme kalenderår.

Dermed begynner det nesten å bli for mange kampballer i Kanes TV-stue.

– Jeg må finne et rom å ha dem i. Akkurat nå har jeg dem bare i en kommode, sa han til BBC etter kampslutt, og fortsatte:

– Det har vært et fantastisk år. Å sammenlignes med slike spillere – som Messi og Shearer – er det jeg ønsker. Enda et hat trick er en perfekt måte å avslutte året på. Det handler om å forbedre seg hvert år. Det er hva jeg har gjort hele karrieren min, og det er hva jeg skal fortsette å gjøre.

Mauricio Pochettino er tom for superlativer om sin stjerneelev.

– Jeg tror jeg har sagt alt som er å si. Han er der (med de beste i verden). Det er en fantastisk prestasjon. Gratulerer til både ham og laget, for du trenger også hjelp fra de andre, sa Spurs-sjefen til Sky Sports.

Han er ikke overrasket over at stjernespissen har overtatt den ufattelige rekorden.

– Ikke når du ser hver dag hvor hardt han jobber, hvor målbevisst han er og hvor profesjonell han er. Profesjonell er et stort ord – du må gjøre alt, og han er et godt eksempel på det, roste argentineren.