LETER ETTER KILDE: Sahlgrenska universitetssykehus kan være åstedet for en omfattende meslingepidemi.
LETER ETTER KILDE: Sahlgrenska universitetssykehus kan være åstedet for en omfattende meslingepidemi. Foto: Google Street View

Frykter flere hundre har blitt smittet av meslinger på sykehus

Svenske myndigheter frykter en meslingepidemi etter flere nye smittetilfeller på et sykehus i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Aftonbladet startet det som kan være en smittsom epidemi i midten av desember, da en pasient ble lagt inn på Östra sjukhuset som er en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Gøteborg.

En uvaksinert person hadde fått det svært smittsomme meslingviruset.

Etter dette har flere pasienter blitt smittet og myndighetene frykter flere hundre har blitt syke.

– Det er et detektivarbeid når man driver smittesporing, sier Anders Golliger som er er kommunikasjonsdirektør ved sykehuset, til Aftonbladet.

Det er nå bekreftet syv tilfeller av den smittsomme virussykdommen meslinger. De fleste av tilfellene skal være koblet til hverandre.

– Det er flere hundre personer som kan ha blitt utsatt for smitten som man nå jobber med å spore. Vi ønsker kontakt med alle som har vært her, jobbet her eller vært der smitten kan ha vært. Hvis man ikke har hatt kontakt med noen som har meslinger, så skal man ikke være urolige, sier Anders Goliger til Aftonbladet.

Meslinger er meget smittsom og kan gi alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt, mellomørebetennelse, hjernetbetennelse og død, ifølge Wikipedia.

Ifølge Folkehelseinstituttet er forekomsten av meslinger nærmest lik null i Norge. I 2016 fikk ingen påvist meslingviruset, og de fire foregående årene ble det registrert 29 tilfeller til sammen.

I 2011 var det et utbrudd av meslinger hos uvaksinerte barn i flere bydeler i Oslo. Dette året alene ble det registrert 39 smittetilfeller.

NESTEN BORTE I NORGE: Denne grafen fra FHI viser at nærmest ingen får meslinger i Norge.
NESTEN BORTE I NORGE: Denne grafen fra FHI viser at nærmest ingen får meslinger i Norge. Foto: Folkehelseinstituttet