Gjør du denne feilen med julematen, fôrer du rottene feite

Fettet fra ribbe og pinnekjøtt som helles ut i vasken eller toalettet havner i avløpssystemene. Det er et stort problem, ifølge Oslo kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er fett som er helt ferskt, sier driftstekniker Tor Erik Woldstad i Oslo kommune.

Woldstad og kollega Vincent Eekhout er ute første juledag for å sjekke hvor mye fett fra julaftens middag som har samlet seg i pumpestasjonen på Frognerseteren i Oslo.

– Normalt skal det ikke ligge fett her i det hele tatt, men her ligger det et fettlag, viser Woldstad.

Fet julemat

Julematen i Norge har mye fett, og fettet fra ribbe og pinnekjøtt som helles ut i vasken eller toalettet havner i avløpssystemene rundt omkring i landet. Det har etter hvert blitt et stort problem for driftsteknikerne som er på jobb i julen for å holde rørene fri for julefett.

Juletiden er ekstra ille. Driftsteknikerne fra Oslo kommune forteller om en markant økning av fettansamling når julematen inntas. Det kan føre til helt tette rør.

Tor Erik Woldstad og Vincent Eekhout i Oslo kommune er på jobb i julen for å holde avløpsrørene fettfrie.
Tor Erik Woldstad og Vincent Eekhout i Oslo kommune er på jobb i julen for å holde avløpsrørene fettfrie.

Et av de verste eksemplene av fett i kloakkrør skjedde i London i september da et fettberg på 130 tonn ble funnet i kloakksystemet.

– Det hjelper ikke å kaste det i toalettet heller. Vasken og toalettet går inn i samme system og havner på nettet vårt. Da vil det bygge seg opp i bakkant og noen uheldige vil kunne få kloakk inn i kjelleren, forteller Vincent Eekhout.

Rottehøytid

Tette rør er ikke det eneste problemet med julefettet. I kloakksystemet i Stor-Oslo bor det mer enn 120 000 rotter, ifølge Oslo kommune. Julen er også høytid for rotter som lever av fett i kloakkrørene.

– Jeg har hørt om rotter som er store som katter, og jeg har vært med på å ta ut rotter som har sittet fast i pumpene, sier Woldstad.

Det er bor over 120 000 rotter i avløpsrørene i Stor-Oslo.
Det er bor over 120 000 rotter i avløpsrørene i Stor-Oslo.

Dette bør du gjøre

Derfor er oppfordringen fra Oslo kommunes fettrensere til oss som skal nyte mer fettrik julemat i romjulen klokkerklar:

– Min oppfordring er å kaste fettet i søpla. Tørk stekepanner for fett før du skyller de i vasken. Da får du rene rør, sier Woldstad.

Fettlaget ligger tykt på Frognerseteren pumpestasjon første juledag.
Fettlaget ligger tykt på Frognerseteren pumpestasjon første juledag. Foto: Foto: Magnus Nøkland