I BEREDSKAP: Dette bildet fra Haugastøl mandag ettermiddag viser ploger som står klare med tanke på de store snømengdene som er varslet å komme det neste døgnet.
I BEREDSKAP: Dette bildet fra Haugastøl mandag ettermiddag viser ploger som står klare med tanke på de store snømengdene som er varslet å komme det neste døgnet. Foto: Statens Vegvesen

har sendt ut obs-varsel for fire fylker:

Advarer mot snø, sludd og glatte veier: – De som skal ut og kjøre må beregne god tid

Det blir uvær i hele Sør-Norge på den store besøksdagen i jula. Meteorologen advarer om svært vanskelig kjøreforhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir veldig mye vær i Sør-Norge andre juledag, svarer Storm-meteorolog Roar Teigen på spørsmål om hvordan det blir å kjøre bil i morgen.

Det Teigen sikter til er den delen av Norge som ligger sør for Trøndelag, og der vil sterk vind, snø, sludd og regn på kysten gi alle som skal ut i bil utfordringer.

– Hvis du er nær kysten, særlig i området fra Agder og opp mot Oslofjorden kommer det hovedsakelig regn, men spesielt i høyden kommer det mye snø, sier Teigen.

Han forventer at sterk vind i fjellet vil føre til vanskelige kjøreforhold på fjelloverganger.

– Det blir nok ikke stengte overganger, men kan fort bli kolonnekjøring, mener Teigen.

Forventer kolonnekjøring og lange reiser

Dermed kan det bli mange timer i bil om du skal kjøre for å besøke familie eller kjøre hjem fra jul.

– Man må beregne god tid. En kjøretur du tror skal ta to-tre timer, kan raskt ta seks-sju timer, advarer meteorologen.

Sjekk trafikkmeldinger hos Statens Vegvesen her.

Teigen sier han er glad for at ikke mange er ute i båt i romjula, for vinden helt fra vestlandskysten via Sørlandet og opp til Oslofjorden kan bli heftig.

– Vi får stiv til sterk kuling og på kysten av Agder og Telemark kan vi ikke utelukke at det blåser opp til liten storm, forklarer Teigen.

Obs-varsel

Meteorologisk institutt sendte mandag kveld obs-varsel for Agder-fylkene, Telemark og Rogaland på grunn av ventede store nedbørsmengder og vanskelige kjøreforhold. På Østlandet kan det komme opp mot 30 centimeter med snø, som går over til sludd eller regn.

For Møre og Romsdal og Trøndelag vil dagen starte relativt rolig, men også der vil det blåse opp kraftig og komme mye nedbør.

– Det kan bli ganske ufyselig og lite festlig også i Trøndelag, konkluderer Storm-meteorologen.

– Hovedbildet er at det er mye vind, mye nedbør og glatt nullføre litt inn fra kysten. Det blir veldig vanskelige kjøreforhold i hele Sør-Norge.

Vinnerne på den siste helligdagen i jula er alle som bor nord for Trøndelag.

– I Nord er det mye bedre vær. Lite nedbør i Nordland, og det samme gjelder Troms og Finnmark, der det bare vil være litt snø.

– Sjekk værforholdene først

Statens Vegvesen oppfordrer alle som skal ut å kjøre om å forberede seg på at ting kan gå litt trått i morgen. Mandag kveld er det bare RV 15 over Strynefjellet som er stengt etter et ras, men det lønner seg å forberede seg på utfordringer i trafikken.

– Vi har full beredskap, men det alle bør gjøre er å sjekke føreforholdene på ruta de har tenkt å kjøre, sier Hilde Bjørnstad, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, til TV 2.

For å forberede seg på at det på kort varsel kan bli innført kolonnekjøring, har Statens Vegvesen følgende tips til reisende:

– Sørg for å ha full tank, varme klær i bilen og ta med mat og drikke slik at tiden blir litt greiere dersom man må vente lenge i bilen, sier Bjørnstad.

Les mer hos Statens Vegvesen.

Selv om været i Sør-Norge i morgen blir betegnet som dårlig, vil snøfallet i fjellene i alle fall føre noe godt med seg.

– Vi får trøste oss med noen gode nyheter. Den siste tiden har snøen smeltet og det har blitt dårlig skiføre i fjellet, men nå kommer det påfyll av nysnø, og det satser vi på vil bidra til bedre skiforhold etter hvert, sier meteorolog Teigen til TV 2.

Sjekk hvordan være blir der du er på Storm.no.