FORBEREDT: General Robert B. Neller.
FORBEREDT: General Robert B. Neller. Foto: J. Scott Applewhite / AP

Ber amerikanske soldater i Norge forberede seg på krig

Den amerikanske generalen Robert B. Neller ber de amerikanske soldatene som er utstasjonert på Værnes være forberedt på en «bigass fight».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke var den amerikanske generalen Robert B. Neller på førjulsbesøk hos amerikanske soldater som er utstasjonert på Værnes utenfor Trondheim.

Under besøket fortalte Neller de omlag 300 marinesoldatene, at de burde være forberedt på det han kalte en «bigass fight». Det skriver Washington Post.

– Jeg håper at jeg tar feil, men det er en krig på vei, sa generalen til de amerikanske troppene torsdag denne uken.

Motivasjon

Til å begynne med var det uklart om uttalelsene til Neller handlet om en faktisk konflikt, eller om de kun var ment som motivasjon for soldatene.

Talsmann for generalen, oberstløytnant Eric Dent, fortalte Washington Post på lørdag at Nellers uttalelser var ment som inspirasjon og fokus for soldatenes trening.

– Tanken på krig motiverer krigere til å trene hardt og å øke beredskapen. Jeg kan ikke se for meg en profesjonell militær leder som sier til sine soldater, seilere, luftpersonell, marinesoldater og kystvaktmannskaper at de ikke skal tro at det er en overhengende fare for konflikt, sier Dent.

– Å være klar handler om konstant trening og omstilling. Neller og andre har sagt at «hvis du vil ha fred, tren for krig,» og det er akkurat det vi vil og gjør, legger han til.

VÆRNES: De amerikanske soldatene ankom Norge i januar i år.
VÆRNES: De amerikanske soldatene ankom Norge i januar i år. Foto: Alley, Ned / NTB Scanpix

Endringer

General Robert B. Neller fortalte soldatene at de må være forberedt på en endring i sitt fredstidsoppdrag.

Han fremmet spesielt Stillehavet og Russland som fokusområder for kommende konflikter utenfor Midtøsten.

Sersjantmajor Ronald Green, som også var med på førjulsbesøket ba soldatene huske hvorfor de er i Norge.

– De følger med. Akkurat som dere følger med på dem, følger de med på dere. Vi har 300 soldater her oppe, men vi kan gå fra 300 til 3000 over natten. Vi kan heve standarden, sa han til soldatene.

Vintertrening

De amerikanske soldatene har vært stasjonert på Værnes siden januar 2017. Deres tilstedeværelse i Norge er ment å støtte NATO-operasjoner og å være en del av U.S. European Command, som er en av de ni store felleskommandoene i det amerikanske forsvaret.

I tillegg benytter amerikanerne muligheten til å trene på oppdrag i kaldt klima og fjell- og vinterlandskap.