SVART: Sausen endte i flammer for beboeren i Tønsberg på julaften.
SVART: Sausen endte i flammer for beboeren i Tønsberg på julaften. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Brannvesenet advarer: Saus til julemiddagen ble brann

I et uoppmerksomt øyeblikk endte kjelen i flammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag formiddag rykket brannvesenet i Tønsberg ut til til en leilighet etter at en røykmelder var utløst via en trygghetsalarm.

Kjelen i flammer

Da brannvesenet kom til stedet hadde beboeren klart å slukke brannen, som oppsto i forbindelse med tilberedelse av saus, skriver brannvesenet i et innlegg på Facebook.

– Det som skulle bli saus, ble brann da kjelen med smør antente mens beboer ble opptatt med noe annet. Heldigvis utløste røykvarsleren og beboer så åpne flammer, vedkommende fikk skrudd av plata, og dratt kjelen bort. Det reddet juleaften, sier brannmester Kenneth Stensrud i innlegget.

Brannvesenet forteller at de sjekket ventilatoren og beroliget beboeren. I tillegg minnet de om viktigheten å bli ved komfyren når man lager mat.

Brannfarlig matlaging

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det oppstår brann i dobbelt så mange norske hjem i jula enn ellers i året.

I 2016 startet hele 57 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet, har Norsk Brannvernforening tidligere opplyst til TV 2.

– Dette er et problem hele året, men i julen er det flere som er ekstra aktive på kjøkkenet. Det krever en oppmerksomhet ikke alle har i julestria. Det er ofte en stressende tid hvor man skal rekke alt mulig, og da er det fort gjort at man glemmer maten i ovnen eller kjelen på komfyren. Hvis en kjele koker tørt kan det oppstå brann, uttalte seniorrådgiver Sturla Hagen.