Thorsby utvist da Heerenveen tapte

Morten Thorsby pådro seg to gule kort og ble utvist midt i annen omgang. Med ti mann mistet Heerenveen ledelsen og tapte 1-3 for AZ Alkmaar.

UTVIST: Morten Thorsby ble utvist. Foto: Nesvold, Jon Olav

Dermed kunne Fredrik Midtsjø juble for seier i den norske fotballduellen i Nederland lille julaften. Han spilte hele kampen på hjemmelagets midtbane, men det var tidligere Lillestrøm-spiller Fred Friday som ble den store helten.

Friday ble byttet inn på stillingen 0-1 og scoret de to siste målene som ga AZ alle poengene. Dermed revansjerte han en kjempemiss i 1-2-tapet mot Ajax sist helg.

Hjemmelaget måtte stille uten Jonas Svensson, som er utestengt etter utvisningen mot Ajax. Midtsjø startet som vanlig som indreløper, mens Thorsby opererte på høyresiden i Heerenveens 4-2-3-1-formasjon.

Tre norske i aksjon

Martin Ødegaard er ute med sin bruddskade, men Nicolai Næss ble byttet inn rett etter Thorsbys utvisning slik at det nesten hele tiden var en nordmann i aksjon for hvert lag.

Pelle van Amersfoort ga gjestene fra skøytebyen ledelsen tidlig i annen omgang, men utvisningen av Thorsby i det 69. minutt snudde kampen på hodet.

Han fikk sitt første gule kort i det 56. minutt og ble straffet igjen da han var for sent ute med en sklitakling mot hjemmelagets Alireza Jahanbakhsh 13 minutter senere.

Vendte på siste ti

I det 81. minutt utlignet Denzel Dumfries med et selvmål. Ufrivillig styrte han et hardt innlegg fra Thomas Ouwejan i nettet.

Tre minutter senere sendte Friday hjemmefansen i ekstase med sitt 2-1-mål, og rett før slutt satte samme mann punktum i åpent mål.

AZ Alkmaar er på tredjeplass med 38 poeng. Ajax på plassen foran har like mange, men møter Willem II julaften. Serieleder PSV Eindhoven har åtte poengs luke etter sin 2-1-seier over Vitesse.

Daniel Schwaab og Hirving Lozano scoret for serielederen.