spionsiktede Frode Berg (62) fengslet i moskva:

Familien mener norske myndigheter har gjort alt for lite

Familien er bekymret for hva Frode Berg kan bli utsatt for i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag ble det kjent at den tidligere grenseinspektøren Frode Berg (62) er pågrepet i Russland, og mistenkt for spionasje.

Spionasje har en strafferamme på 10 til 20 år etter russisk lov.

Berg blir beskyldt for å ha spionert for både norsk etterretning og amerikanske CIA.

– Jeg synes det er underlig, når Norge beskyldes for spionasje, at det eneste man møtes med fra Utenriksdepartementets (UD) side er total taushet, sier famliens advokat, Brynjulf Risnes til TV 2.

Nordmannen har sittet i fengselet Lefortovo i Moskva i 18 dager.

Anerkjenner ikke advokathjelp

Familien kan ikke skjønne hvorfor Berg har blitt arrestert og mener norske myndigheter har gjort alt for lite.

Risnes har nå hyret inn en russisk toppadvokat som skal forsøke å hjelpe 62-åringen. Men UD nekter å anerkjenne at de to advokatene representerer nordmannen, fordi det trengs et samtykke fra den fengslede.

Det har ikke vært mulig å få til, siden russiske myndigheter nekter den norske ambassaden å besøke Berg på nytt. De har kun fått besøke ham én gang.

Bekymret for press

62-åringen er varetektsfengslet frem til 6. februar. Familien og advokatene er sterk bekymret for hva nordmannen kan bli utsatt for den tiden han sitter fengslet.

– Vi er bekymret for at han blir utsatt for et voldsomt press. Vi har jo sett i liknende saker at folk har kommet med de mest utrolige tilståelser, sier Risnes.

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger kommune, sier at han ikke kan tenke seg en viktigere sak for Norge akkurat nå.

– Det her er en sak Norge må prioritere på høyeste nivå, sier han.

– Full forståelse

Frode O. Andersen, kommunikasjonssjef i UD, sier han har full forståelse for at familien er utålmodige og ønsker at saken skal komme videre i det russiske rettssystemet.

– Det har jeg full forståelse for. Vi jobber med å hjelpe Frode Berg på best mulig måte, men vi kan ikke få det russiske rettssystemet til å jobbe fortere dessverre, sier han.

Frode Berg har jobbet som grenseinspektør for Grensekommissariatet i Kirkenes i 25 år. Han gikk av med pensjon tidlig i 2014, men var imidlertid tilknyttet Grensekommissariatet på timebasis som del av en norsk-russisk grensekommisjon frem til sommeren 2016.