SKREV REPORTASJE: Journalist Kristine Hovda lagde en reportasje om daværende kulturminister Trond Giske i 2008.
SKREV REPORTASJE: Journalist Kristine Hovda lagde en reportasje om daværende kulturminister Trond Giske i 2008. Foto: Janne Møller-Hansen / Ole Berg-Rusten / Faksimile: Dagbladet

Skrev om Giskes oppførsel i 2008 – ble slaktet av redaktør

I 2008 skrev Kristine Hovda en reportasje om Trond Giskes upassende oppførsel under festivalbesøk i Nord-Norge. Den tidligere Nordlys-redaktøren er fortsatt uenig i fremstillingen av den daværende kulturministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste tiden har det kommet flere varsler og påstander som går på at Trond Giske har oppført seg upassende overfor kvinner.

Kristine Hovda ble i 2008 invitert med på reportasjetur av Kulturdepartementet, for å dokumentere Trond Giskes besøk til flere festivaler i Nord-Norge. Giske skulle blant annet til den samiske festivalen Riddu Riddu.

Bakgrunnen for reportasjetilbudet var blant annet et utspill fra Unge Høyre, hvor daværende leder Henrik Asheim uttalte at «Giske tror jobben hans er å klå på Mira (Craig, red. anm.)».

Det var Nidarosa som først omtalte saken.

– Ble overrasket over reaksjonene

I reportasjen som ble publisert i Dagbladet beskriver Hovda en Trond Giske som oppfører seg upassende overfor både lokalbefolkningen og Hovda selv.

«Giske spiser kake og blir avbildet av samekvinner og fjortiser med mobilkameraer. Jenter og kvinner i alle aldrer flokker seg om kulturministeren. Og han er raus med klemmene. Giske blir stående foran hovedscenen med armen rundt 25 år gamle Ragnhild Dalheim Eriksen, årets festivalsjef», skriver Hovda i reportasjen, og litt senere:

«Deretter går vi for å hilse på flere tilskuere. Og så legger han armen rundt meg igjen. Jeg smyger meg høflig unna for å finne fotografen».

– Jeg ble overrasket over reaksjonene på teksten. Av reaksjonene som kom var det først og fremst lederen til Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen som pekte seg ut, som var offentlig og så kraftig, sier Hovda til TV 2.

Kalte beskrivelser for løgn

Etter at Dagbladet publiserte Hovdas reportasje, gikk nemlig daværende Nordlys-redaktør Amundsen, som nå er sekretariatsleder for Arbeiderpartiet på Stortinget, hardt ut mot både Hovda og Dagbladet.

I en leder-artikkel i Nordlys, kalt «Stakkars Dagbladet», skrev han blant annet:

«I stedet ble det kun et flaut forsøk på å bekrefte bildet av Trond Giske som partyminister med sans for unge damer. (...) Jeg var der hele tiden, og jeg vet at det Dagbladet skriver er et falsum. Giske tafset ikke på jentene, og jentene flokket seg ikke om Giske. Dagbladet lyver».

Hovda sier hun gikk i seg selv etter all kritikken, for å se om det var noe hun kunne gjort annerledes. Hun har likevel aldri tenkt at hun burde latt være å skrive teksten, og fastholder at reportasjen kun beskrev hvordan det var å være på jobb med kulturministeren.

– Amundsen kritiserer meg for å redusere festivaldeltakerne til «groupies». Jeg kan forstå ut fra løsrevne deler av teksten at det kan tolkes sånn, men det var virkelig ikke min intensjon. Det er skrevet som et helhetsinntrykk av hvordan det var, sier Hovda, og fortsetter:

– Vi var der først og fremst for å skrive om kulturministeren, ikke detaljert om hvem som var på festivalen. Vi skrev heller aldri at han tafset på noen. Vi skrev ikke om groupies. Det er Amundsens ordvalg. Amundsen beskyldte oss for å lyve med overlegg, det er en sterk påstand.

– Søkt å tolke det i annen sammenheng

Med bakgrunn i teksten hun skrev i 2008 og varslene som har kommet om Trond Giske den siste tiden, synes Hovda det er viktig å understreke at hun ikke kan si «hva var det jeg sa».

– Jeg visste ikke om de sakene som har kommet frem nå. Men det er klart at de som leste teksten som var nærmere ham, kunne gjøre sine diskusjoner og tanker, sier Hovda.

Tidligere Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen sier til TV 2 at poenget med Hovdas artikkel fra 2008 kommer tydelig frem. Han mener unge, sterke samiske kvinner på tendensiøst vis ble redusert til groupies for Trond Giske i Dagbladets reportasje.

FORTSATT UENIG: Tidligere redaktør i Nordlys og nåværende sekretariatsleder for Arbeiderpartiet på Stortinget, Hans Kristian Amundsen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FORTSATT UENIG: Tidligere redaktør i Nordlys og nåværende sekretariatsleder for Arbeiderpartiet på Stortinget, Hans Kristian Amundsen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Både festivalsjef Ragnhild Dalheim Eriksen og sametingsråd Hilde Nyvoll fortjener så mye bedre. Å tolke mitt forsvar av dem og festivalen Riddu Riddu inn i en annen sammenheng er søkt, sier Amundsen.

– Irrelevant at de var vakre

Når det gjelder Amundsens påstand om at Hovda lyver, sier Amundsen at han selv var tilstede og så hva som skjedde. Ni år senere mener han fortsatt at det Dagbladet formidlet var tendensiøst og uten belegg i det som faktisk skjedde.

Han trekker frem eksempler på beskrivelser i teksten han ikke kjenner seg igjen i: «Giske sitter på en skinnfell rundt leirbålet og lytter til gitarspill. Tett omkranset av vakre jenter», og: «Giske forlater leirbålet et øyeblikk, for å høre på strupesang fra Sentral-Asia. Han er snart tilbake hos jentene».

Amundsen sier Riddu Riddu er en sjøsamisk festival som er drevet fram av tøffe unge kvinner som banet vei for at andre samer endelig kan føle stolthet over sin samiske identitet.

– De har gitt frihet til mennesker som i årevis har levd i skam over hvem de er, og de har utviklet Riddu Riddu til en av de viktigste urfolksfestivaler i verden. Jeg reagerte da – og merker at jeg fortsatt reagerer på at Dagbladet reduserte disse sterke kvinnene til umælende statister – «vakre jenter».

Den tidligere redaktøren sier sannheten er at festivalledelsen satt ved bålet som vertskap for statsråden, og mener det er helt irrelevant at de var vakre.

– De satt der som profesjonelle, anerkjente festivalarrangører. Dagbladet reduserte dem til groupies for Giske. Det tok jeg til motmæle mot den gang, og det tar jeg til motmæle mot i dag, sier Amundsen.