TI DAGER: Etter ti dager i verden har lille Bettie allerede vokst og utviklet seg bra, til tross for at hun er født annerledes enn andre katter.
TI DAGER: Etter ti dager i verden har lille Bettie allerede vokst og utviklet seg bra, til tross for at hun er født annerledes enn andre katter. Foto: Bettie Bee@Facebook

Katten Bettie er født med to fjes

Den lille kattepusen har trosset oddsene, og vokser seg stadig større.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12. desember ble en helt spesiell katt født i Sør-Afrika.

Kattungen, som har fått navnet Bettie Bee, har to ansikter. Bettie har to sett med snute og munn, og de to øyne er vokst sammen på midten av ansiktet.

Ifølge det amerikanske tidsskriftet Newsweek tok eieren den spesielle katten med til et kattehjem som har erfaring med katter som har spesielle behov.

Kattehjemmet overtok lille Bettie, hvor en ny eier matet og tok vare på henne.

God form

Ti dager etter fødselen skriver katteeieren på Facebook at Bettie er i fin form, og at hun vokser seg stadig større. Eieren opprettet siden med oppdateringer for at folk skulle få følge med på utviklingen til den lille pusen.

Til Newsweek sier eieren, som ønsker å være anonym, at Bettie har vist fin utvikling siden hun ble født.

– Hun utvikler seg og vokser som en vanlig kattunge. Hun var hos veterinæren da hun var én dag gammel. Vi avgjorde at det var best å ta henne tilbake for røntgen og andre undersøkelsen når hun er litt større, sier eieren.

Januskatt

Fenomenet med to ansikter på katt kalles «januskatt». Utrykket stammer fra den romerske guden Janus, som også hadde to ansikter.

I 2011 satt katten Frank'nLouie verdensrekord som lengstlevende katt med to ansikter. Katten døde i 2014, 15 år gammel.

Januskatter har som regel dårlige odds for å overleve, ifølge National Geographic. De er utsatt for flere helseproblemer på grunn av deformasjonene.

Ifølge professor i veterinær ved University of Missouri, Leslie Lyons, er ikke katter de eneste dyrene som kan fødes med flere ansikter.

– Det kan trolig skje hos de fleste pattedyr, sier hun til National Geographic.