Tajik kaller Giske-varsler «rystende»

Ap-nestleder Hadia Tajik skriver på Facebook at hun selv er kontaktet av to personer som har varslet om Giskes upassende oppførsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

Arbeiderpartiets nestleder skriver at hun ble kontaktet av to varslere. Personene hadde allerede formelt levert inn sine saker til partiledelsen, men de ønsket at Tajik selv skulle kjenne innholdet i dem.

Hun understreker at hun ikke kjenner til hvordan varslene er vurdert eller fulgt opp, og heller ikke hva Giske har sagt ut over hans innrømmelse om at han har opptrådt belastende.

– Må starte med oss selv

Tajik skriver videre at kvinnene sier de ikke føler seg godt nok ivaretatt av partiet. Det er ikke godt nok, mener hun.

– Det stilles særlig høye krav til et parti og en arbeidsplass som Arbeiderpartiet, nettopp fordi vi ber om folks tillit til å forandre Norge til det bedre. Da er vi nødt til å starte med oss selv.

I tillegg til å være nestleder i partiet, er Tajik Aps talsperson i arbeids- og sosialpolitiske saker og Aps parlamentariske nestleder.

– Tenker med feil hode

Flere partifeller tar torsdag til orde for at Giske må trekke seg.

«Ap kan ikke ha en nestleder eller framtidig partileder som tenker med feil hode», skrev Line Oma, leder i Bydelsutvalget i Gamle Oslo, på Facebook.

– Trond Giske må trekke seg som nestleder, sier Vanja Grut, som er leder i kvinnenettverket i Aust-Agder, til NRK.

– Det som jeg mener veldig sterkt er at hvis det skulle komme flere saker så må han gå av, sier Siri Sandvik, kvinnepolitisk ansvarlig i Sogn og Fjordane Arbeiderparti til TV 2.

– Det er veldig vanskelig for oss rundt på grasrota å ha tillit til en av de mest sentrale politikerne og tillitsvalgte når han er anklaget og har innrømmet de tingene det her er snakk om, sier Sandvik.

Støre-rådgiver mener Giske bør gå

Også Kristin Bergersen, tidligere statssekretær i Justisdepartementet og tidligere leder for Aps homonettverk, gir uttrykk for at Giske bør gå.

De får støtte fra Jonas Bals, som inntil i høst var rådgiver for partileder Jonas Gahr Støre på Stortinget.

– Ja, jeg støtter Oma. Det er bra at taushetskulturen blir brutt, skriver Bals i en tekstmelding til DN.

Bals er i dag rådgiver i LO.

– Bare én mulig utgang

Dagsavisens kommentator Arne Strand er ikke i tvil om hva som blir resultatet av stormen Arbeiderpartiet nå står oppe i.

– Arbeiderpartiet er i sin største politiske krise siden stortingsvalget i 2001. Arbeiderpartiet kan ikke leve med en nestleder som har mistet tillit i partiet, som ikke lenger har solid støtte hos partilederen og som mangler alminnelig tillit i befolkningen. Det er bare én utgang på dette, og det er at Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet, sier Strand til TV 2.

(TV 2/NTB)