VENNER: Knut Storberget og Trond Giske er kolleger i politikken og samtidig nære venner på fritiden. Storberget er klar til å støtte kompisen gjennom den tøffe tiden.
VENNER: Knut Storberget og Trond Giske er kolleger i politikken og samtidig nære venner på fritiden. Storberget er klar til å støtte kompisen gjennom den tøffe tiden. Foto: Junge, Heiko

– Man slår ikke hånda av en venn som er i hardt vær

Knut Storberget mener det viktigste nå er ivareta de som har varslet, men også å ta vare på Trond Giske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder i Hedmark Arbeiderparti, Knut Storberget, betrakter Trond Giske som en nær venn, og sier til Hamar Arbeiderblad. at han ikke har tenkt å stikke av når kompisen står i det som verst.

– Uansett så er det varslerne som nå er de viktigste, men også Trond må ivaretas av oss venner. Man slår ikke hånda av en venn som er i hardt vær. Min filosofi er at vennskap virkelig gjelder når livet er vanskelig. Da stikker vi ikke av. Det har jeg ikke tenkt å gjøre. Trond er en svært god venn av meg fortsatt. Men hovedoppgaven nå for partiet blir å ivareta varslerne, sier Storberget til Hamar Arbeiderblad.

Han sier også at han opplever det som skjer som svært alvorlig, først og fremst for jentene som har varslet inn, men også for partiet og for Giske.

– Det skader partiet veldig mye. Vi evner ikke å være en politisk aktør, sier han.

LO tar det alvorlig

Det var torsdag at Giske la seg flat etter at en rekke varslingssaker ble kjent, og beklaget at noen har oppfattet hans oppførsel som ubehagelig.

Fredag uttalte både omdømmeeksperter og politiske kommentatorer til TV 2 at sakene trolig vil få stor betydning for Giskes videre politiske karrière.

Også mektige LO rykker nå ut med en klar beskjed om at organisasjonen ser alvorlig på varslene.

– Jeg ser med uro og stort alvor på varslene mot nestleder Trond Giske. Slik skal vi ikke ha det i arbeiderbevegelsen, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen i en uttalelse, ifølge NTB.

Han kjenner ikke innholdet i varslingene, men er opptatt av at varslerne blir tatt på alvor og ivaretatt.

Mener Giske må gå

Partifelle Line Oma mener Trond Giske må trekke seg, og mener Ap ikke kan ha en nestleder eller framtidig partileder som tenker med feil hode.

Hun får støtte av Siri Sandvik i Aps kvinnenettverk.

– Jeg tenker at sånn som situasjonen er akkurat nå, må Trond Giske vurdere om han har nok tillit til at han kan fortsette som nestleder. Om det nå skulle komme flere saker, må han gå av, sier hun.

Også Arne Strand, politisk kommentator i Dagsavisen, mener Giske er ferdig.

– Han er avhengig av tillit og bred støtte i partiet. Denne tilliten og denne støtten har forsvunnet etter det som har skjedd. Det som nå er kommet til overflaten er så alvorlig at Arbeiderpartiets nestleder ikke kan fortsette i denne stillingen, sier han.

– Hvordan mener du Jonas Gahr Støre har håndtert saken?

– I forrige uke sto Støre fram og bagatelliserte hele saken. Nå har pipa fått en helt annen lyd. Det har kommet så mange tøffe varsler til partilederen at han ikke har noe annet å gjøre enn å kritisere Giske offentlig. Men han har ennå ikke trukket den naturlige konsekvensen, nemlig å be Giske trekke seg. Hvis han hadde gjort det, og sentralstyret hadde støttet ham, tror jeg Trond Giske er klok nok til å forstå at hans dager som toppleder i Ap er ferdig, sier Strand.

Ingen maktkamp

Han mener at de i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen som ønsker å holde Giske flytende, ikke tenker på partiets beste.

– De tenker bare på en oppkonstruert maktkamp i Arbeiderpartiet. Dette dreier seg ikke om maktkamp i Ap. Dette dreier seg om å bygge opp igjen Aps troverdighet i likestillingssaker.

Strand mener at det bare er ett svar på hvordan partiet kan komme seg ut av dette på en nogenlunde fornuftlig måte, og det er at Giske trer tilbake.

– Hadde det vært landsmøte i Ap i morgen, hadde ikke Giske blitt gjenvalgt. Han vet jo også godt det at en nestleder må være skikket til å bli valgt som leder den dagen Støre trekker seg. Det er han ikke lenger, sier han.