I NATO uttrykkes det bekymring over den russiske krysserraketten SSC-8.
I NATO uttrykkes det bekymring over den russiske krysserraketten SSC-8. Foto: mil.ru

Disse nye krysserrakettene skaper bekymring i NATO

Putin sier fredag at landet må være en verdensleder når det kommer til forsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands president Vladimir Putin ønsker å fornye det russiske militæret og sier landet må være en verdensleder når det kommer til forsvar.

Uttalelsen kom under et møte med Russlands øverste militære ledere fredag.

Den russiske presidenten kritiserte hva han kalte USAs og NATOs økende tilstedeværelse i Europa og sa at Moskva bør bygge en kraftig, moderne hær for å beskytte sin suverenitet og sikre at landets interesser er beskyttet.

– Vi må følge med på forandringene i verdens maktbalanse, først og fremst nær Russlands grenser, sa Putin under møtet.

2100 meter i sekundet

NATO gikk tidligere i desember ut og uttrykte bekymring for et russisk rakettsystem som kan bære atomvåpen, og sa at det ser ut til å bryte nedrustningsavtalen INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) fra 1987.

I henhold til avtalen ble det forbudt med alle typer landbaserte krysserraketter av mellomdistansetypen, det vil si med rekkevidde mellom 500 og 5.500 kilometer.

NATOs bekymring knytter seg til russiske krysserraketter av typen 9M729, som NATO kaller SSC-8. Krysserrakettene kan nå en hastighet på opp til 2100 meter i sekundet, og kan også frakte atomstridshoder fra krigsskip.

Myndighetene i Washington skal sitte på opplysninger som tyder på systemet er under utvikling, og at det kan gi Moskva muligheten til å starte et atomangrep mot Europa med lite eller intet varsel.

NATO-allierte skal ha blitt orientert om SSC-8-trusselen i et topphemmelig møte i slutten av november, og det amerikanske utenriksdepartementet uttalte seg om krysserrakettene tidligere denne måneden, skriver Deutsche Welle.

Fredag slo Putin tilbake og hevdet at det er USA som bryter INF-avtalen. Russland hevder at det amerikanske antirakettsystemet Patriot, som er utplassert i Polen og Romania og er beregnet på å avskjære fly og raketter i lufta og stanse angrep, kan gjøres om til et angrepsvåpen mot Russland.

– USA er på vei mot å ødelegge INF-avtalen, hevdet Putin fredag.

(NTB/TV 2)