De tre første av i alt 52 norske F-35-fly landet tidligere i år på Ørland hovedflystasjon.
De tre første av i alt 52 norske F-35-fly landet tidligere i år på Ørland hovedflystasjon. Foto: Alley, Ned/NTB scanpix

Rygge bygges ut – blir F-35-depot

– Etableringen er viktig for for norsk forsvarsindustri, sier AIM Norway-direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble det kjent at USA vil bruke 90 millioner kroner på å gjøre Rygge flystasjon i Østfold i stand til amerikanske kampfly.

Bevilgningene er en del av det europeiske avskrekkingsinitiativet EDI (European Deterrence Initiative) som USAs president Donald Trump godkjente 12. desember.

I prosjektet beskriver det amerikanske flyvåpenet bygging av to terrorsikrede sheltere med dører som kan åpnes i løpet av 60 sekunder.

USA vil at Rygge skal ha kapasitet til inntil fire kampfly av typen F-22 Raptor eller F-35, eller andre taktiske kampfly fra NATO.

Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité var ikke informert om saken, noe leder Anniken Huitfeldt reagerer på.

– Det er uheldig at vi fra Stortingets side lærer om denne saken fra amerikanske kilder og norske medier, ikke fra Forsvarsdepartementet, sa Huitfeldt torsdag til TV 2.

Blir F-35-depot

I tillegg til at USA vil ha kampfly på Rygge, skal det også bygges et motordepot for Norges nye kampfly F-35 på Rygge.

Torsdag kveld vedtok styret i AIM Norway å etablere motordepot inne på militært område på Rygge. Motorene til de nye kampflyene F-35 skal vedlikeholdes på Rygge, og AIM Norway sier at Norge nå får en «sentral posisjon i vedlikeholdet av de nye kampflyene».

Byggearbeidet starter i første kvartal 2018, og depotet vil stå ferdig i 2020/2021, opplyser AIM Norway i en pressemelding fredag.

– Etableringen er viktig både for AIM Norway som selskap, men også for norsk forsvarsindustris rolle og anseelse i markedet, sier administrerende direktør i AIM Norway, Ove Haukåssveen.

Luftforsvarets hovedverksted ble i 2011 omdannet til statsforetaket Aerospace Industrial Maintenance Norway, og til AS i 2016. Forsvarsdepartementet er eneste eier.

Forsvarsdepartementet sier i en pressemelding at AIM Norway ble valgt av amerikanske myndigheter til å etablere ett av tre motordepoter i Europa. Forsvarsministeren gleder seg over beslutningen.

– Understøttelse av militære luftsystemer er en av de prioriterte kompetanseområdene for samarbeid mellom forsvarssektoren og forsvarsindustrien i den nasjonale forsvarsindustrielle strategien, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.