SAS og Widerøe ber folk booke om julebillettene

Det dårlige været kan få store konsekvenser for julereisen, enten man skal fly eller kjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra fredag ettermiddag blåser det opp og det kommer store nedbørsmengder ned over landet vårt. Dermed kan det bli vanskelig å komme seg over fjellet, eller enda lenger, dersom man skal hjem før julaften.

Det spøker for flytrafikken på lille julaften, og SAS ber reisende om å booke om billetten sin, melder NRK. Frykt for at vind og store nedbørsmengder skal spolere julereisen – og ombookingen blir kostnadsfri, melder SAS på sine nettsider. Det samme gjelder reisende med Widerøe.

– Lille julaften vet vi at det er en del passasjerer som er urolige for at de ikke skal rekke hjem til jul. Hadde det vært en annen dag med det samme været som nå, hadde vi ikke gjort det, sier kommunikasjonsdirektør i SAS, Kari Nymann, til NRK.

Kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Silje Brandvoll, sier til NRK at så sant er det et ledig flysete, kan reisende ta kontakt og få booket om uten ekstra kostnader.

– Det er meldt et forrykende vær i omrgen, og vi forstår godt at folk som kan, vil reise hjem før, sier Brandvoll til NRK.

Skal du kjøre? Kom deg på veien

Vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen, Morten Hansen, har en klar oppfordring til alle som skal kjøre over fjellet før jul.

– Først og fremst bør de sette seg i bilen og kjøre så snart som mulig. Værmeldingene er dårligere utover fredag ettermiddag, og i morgen også. Så folk må komme seg av gårde så tidlig som mulig, sier Hansen til TV 2.

Den eneste overgangen som er helt åpen nå er E16 over Filefjell, i tillegg til riskvei 13 over Vikafjellet.

Det er kolonnekjøring over Hemsedalsfjellet, E134 over Haukelifjell og mellom Hol og Aurland. Over Strynefjellet er det helt stengt.

– Det er en liten bedring akkurat nå, og vi forsøker med styrt trafikkavvikling på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, men været er meldt dårligere utover ettermiddag.

Det er sikten som er det store problemet på fjellet fremover de neste dagene. Kombinasjonen av sterk vind og snø gjør at sikten er sterkt redusert.

Kan bli lang kolonne-ventetid – still forberedt

Hvis man skal kjøre over fjellet, er det ifølge Hansen lurt å pakke litt ekstra for turen.

– Sørg for at man har drivstoff, varme klær og tepper, og gjerne også noe varmt å drikke på, for det kan hende at man blir sittende en stund. Det er ventetid, og vi forventer en økning i trafikken utover ettermiddagen.

Bedringen i været kommer ikke før nærmere julaften, mens det blir dårlig vær fra i ettermiddag og langt utover lørdagen.

– Så hvis man venter helt til julaften, så tror jeg man får mye bedre forhold.