IKKE IMPONERT: Tomas Pettersson kaller den norske landslagsledelsen for nisser, og mener vrakingen av Northug er ubegripelig.
IKKE IMPONERT: Tomas Pettersson kaller den norske landslagsledelsen for nisser, og mener vrakingen av Northug er ubegripelig. Foto: Pedersen, Terje

Svensk ekspert reagerer på Northug-vrakingen: – De er noen nisser

Den svenske langrennseksperten Tomas Petterson mener det er «ubegripelig» at Petter Northug ikke er med i Tour de Ski-troppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s sendeskjema: Tour de Ski og haugevis av andre store idrettsopplevelser de neste ukene

Tomas Pettersson er kommentator i den svenske avisen Expressen og har tidligere vært kritisk til den norske landslagsledelsens behandling av Northug.

Etter at det torsdag ble klart at Petter Northug ikke er tatt ut til Tour de Ski, til tross for at han selv hadde et sterkt ønske om å delta, tar svensken igjen bladet fra munnen.

I et videointervju med sin egen avis kaller Pettersson vrakingen av Northug for «ubegripelig.»

– Den norske landslagsledelsen fortsetter sin dårlige håndtering av Northug. For meg er det ubegripelig, sier Pettersson.

– Petter Northug sier at han vil være med, at han er i form til å være med, likevel mener altså Vidar Løfshus,Tor Arne Hetland og resten av de nissene at løpere som Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh, som har vært i ussel form til nå, bør med i stedet. Det er ubegripelig.

Den svenske langrennseksperten tror dette forringer Northugs medaljesjanser i OL, hvis han i det hele tatt blir tatt ut.

– Alle vet hva Northug kan gjøre hvis han får den oppladningen han vil før et mesterskap. Nå gir ikke den norske landslagsledelsen ham den muligheten.

– De må tvinge løperne til å være med

Pettersson mener Tour de Ski nå står i fare for å bli et antiklimaks. For Petter Northug er slett ikke den eneste stjernen som ikke stiller på startstreken.

Årets store langrennskomet Johannes Høsflot Klæbo har selv valgt å droppe touren, og på kvinnesiden har både Charlotte Kalla, Stina Nilsson og Marit Bjørgen valgt å stå over for å være best rustet til OL i februar.

Expressens kommentator mener man må ty til drastiske grep for å gjenopprette Tour de Skis status i langrennsverden.

– Det gjør jo at seertallene vil falle dramatisk. Det er et stort problem, for er det en ting FIS har lykkes med de siste årene, så er det Tour de Ski. Nå ser man at flere og flere av de største stjernene velger å droppe før mesterskap. Det er ikke bare synd, det er ødeleggende, sier Pettersson.

– Man må gjøre noe, tvinge løperne til å være med eller endre starttidspunktet. Eller kanskje til og med tilby startpenger til de aller beste. For slik kan vi ikke ha det.