BRÅBESTEMT: Den amerikanske turisten bladde opp 18,5 milioner for denne leiligheten i Bergen.
BRÅBESTEMT: Den amerikanske turisten bladde opp 18,5 milioner for denne leiligheten i Bergen. Foto: Privatmegleren Vikebø og Jørgensen

Meglernes villeste salg:

Facebook-gründer, lottomillionær og turister stod for årets drøyeste boligkjøp

Til tross for et år med stagnasjon i boligmarkedet, mangler det ikke på spektakulære salg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om fasiten for boligåret 2017 ble stagnasjon i pris, har det ikke manglet på omsetning av leiligheter.

På landsbasis er prisene nå 0,5 prosent lavere enn i desember 2016, men det er solgt omtrent like mange boliger som i fjor: 83.644 boliger totalt.

Noen salg står ut i mengden.

Kom, kjøpte og dro

Et minneverdig salg for megler Tom Jørgensen i Bergen skjedde i sommer. Det startet med en henvendelse fra en amerikansk turist. Etter to dager i Bergen, var han og familien så begeistret at de ville ha leilighet i byen.

– Det var jo nesten som julaften for min del, når du får et så uventet salg til en uventet kunde, sier Jørgensen som er daglig leder i Privatmegleren.

Turisten han tok med til nest øverste etasje i C. Sundts gate 57, sa etter en halvtimes visning at han gjerne ville kjøpe. Prisen de ble enige om var 18,5 millioner kroner.

Luksusleiligheten har tre bad, og nok plass til at hele familien kan komme på besøk.
Luksusleiligheten har tre bad, og nok plass til at hele familien kan komme på besøk. Foto: Privatmegleren Vikebø og Jørgensen

– En av grunnene til at de kjøpte nettopp her var at ungene likte seg i byen. Han sa det var viktig, for da var det lettere å få dem med tilbake, forklarer Jørgensen.

Ferieturen for den amerikanske familien gikk til flere byer i Skandinavia. Dagen etter kjøpet var avtalt, dro familien videre til Stockholm. Da paret skulle overta leiligheten på sensommeren ble de i 14 dager.

– Etter den ferien sa de at de kom til å bruke leiligheten mer enn de hadde sett for seg, sier megleren.

Leiligheten er av Bergens dyreste. Beboerne har utsikt over Vågen, Torget, Fløien og Bryggen.

Facebookgründer til vestkanten

I Norges dyreste strøk, Frogner på Oslos vestkant, fikk eieren av en byvilla en kjøper på døra i vår.

Facebook-gründer Matt Cohler er gift med norske Pia Øien Cohler. De ville ha eget hus å bruke når de er på hennes hjemtrakter. Vanligvis bor de i USA.

– De så på noen få objekter i samme område, men det var dette de ville ha, så da gikk vi rett på eieren. De har jo relativt god økonomi, selv etter amerikansk standard, sier advokat Odd Kalsnes i Privatmegleren, som stod for salget.

Villaen ligger i Thomas heyftesgt 12, og lå ikke ute for salg.

– Jeg kontaktet dem og spurte om det var interessant å selge. Da må man jo gjerne gå litt opp i pris for å gjennomføre et salg med noen som i utgangspunktet ikke er interessert, sier han.

Byvillaen i Norges dyreste strøk byttet eier etter at kjøperne bladde opp 68 millioner kroner.

Byvillaen i Norges dyreste strøk, byttet eier etter at kjøperne bladde opp 68 millioner kroner.
Byvillaen i Norges dyreste strøk, byttet eier etter at kjøperne bladde opp 68 millioner kroner. Foto: Google maps

– Det ser ut til at de har pusset opp en del, og de virket veldig fornøyde med kjøpet, sier han.

Samme megler solgte en leilighet like ved i 2016 som kostet 287.000,- pr kvadratmeter.

– Det er den dyreste kvadratmeterprisen i nordisk sammenheng så vidt jeg vet. Det dreide seg om en leilighet på 157 kvadratmeter til 45 millioner kroner.

Millionær med tydelig bestilling

Megler Ida Koppang hos Krogsveen forteller at det er kjøperen selv som sørget for hennes mest minneverdige salg i år. Det var det en lottomillionær med et tydelig ønske som sørget for.

Den forrige eieren hadde motorsykkel i stua. Den nye kjøpte leiligheten fordi det kunne lages plass til biljardbord.
Den forrige eieren hadde motorsykkel i stua. Den nye kjøpte leiligheten fordi det kunne lages plass til biljardbord. Foto: Fotograf Ørnelund AS

– Det aller viktigste kriteriet for leiligheten han skulle kjøpe, var at det var plass til biljardbord.

Mannen vant 71, 5 millioner kroner i Folkeautomatens Jackpot, og hadde med ett råd til å komme seg inn på boligmarkedet - og kjøpe biljardbord.

– Når det ble klart at han kunne rive veggen inn mot ett av soverommene, la han inn bud på leilighet på Sørengkaia, sier Koppang. Prisen ble 14.750.000 kroner.

– Det var et morsomt salg. Det hørtes nesten for godt ut til å være sant.

Han hadde sett på en penthouse-leilighet i blokka ved siden av først, men nettopp fordi han ikke kunne få inn biljardbord der, gikk han for denne på Sørengkaia.

Retro-perle

Dette huset fikk mye oppmerksomhet da annonsen lå ute.

– Vi hadde bare privatvisninger. Hvis det var åpent ville vi nok hatt mange nysgjerrige på besøk, sier megler Arild Lothe i DnB eiendom. Han forteller om rundt 15 interesserte kjøpere til huset som lå ute til 12 millioner. Til slutt ble prisen 10 millioner kroner.

– Det kan nok hende at det var planer om å pusse opp mye av det, sier megleren, og bekrefter at det ikke endte hos en 70-tallsentusiast.

Den lille leiligheten har inngang fra gata og var opprinnelig forretningslokale.
Den lille leiligheten har inngang fra gata og var opprinnelig forretningslokale.

Kvadratmeter-rekord

17 kvadratmeter med stua på gateplan i Christiesgate på Grunerløkka i Oslo, fikk ikke så voldsom interesse, men salget gav rekord.

– Eieren var litt stressa, for det hadde jo stagnert ganske brått i boligmarkedet på forsommeren, sier megler hos DnB eiendom, Helene Solberg.

Hun husker at det ikke kom én eneste person på en av visnings-dagene. På den andre kom det fire, og to av dem var interessert. Det var nok til å sørge for Løkkas høyeste kvadratmeterpris.

Leiligheten har smarte løsninger for å utnytte de 17 kvadratmeterne.
Leiligheten har smarte løsninger for å utnytte de 17 kvadratmeterne. Foto: Inviso

Den knøttlille leiligheten med smarte løsninger gikk for 2,5 millioner kroner - 150.000 over takst, forteller Solberg. Med fellesgjelden blir kvadratmeterprisen hele 159.000 kroner.

– Vi var jo veldig lettet, og både selger og kjøper var veldig fornøyde, sier hun.

Gjennomsnittet for leiligheter på Grünerløkka er ifølge eiendomsverdi. 78.213,- kroner. Leiligheten er 17 kvadratmeter stor, og var opprinnelig forretningslokale.