Gravet ørret med sennepssaus

Gravet fisk er nydelig til julematen, og med sennepssaus og grovt brød blir det helt perfekt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gravet ørret

ca 1 kg ørretfilet (kan byttes ut med laksefilet)
¾ dl sukker
¾ dl fint salt/havsalt
2- 3 ts grovmalt pepper
Rikelig med dill
ev 2-3 ss akevitt, valgfritt

Slik gjør du:

Fisken kan graves med eller uten skinn. Bruk en pinsett eller liten tang til å fjerne ben, bruk fingertuppene for å kjenne hvor bena sitter.

Bland sammen sukker, salt og pepper og grovhakk dillen. Legg litt av blandingen i bunnen av et fat, legg over fiskefileten med kjøttsiden opp. Dryss «fiske-kjøtt» siden med saltblandingen. Fordel over akevitt om du ønsker det. La fisken stå i romtemperatur i ca 1 time. Har fisken skinn, snu den slik at den ligger med kjøttsiden ned i fatet. Legg et lett press på fisken f.eks. en trefjøl/ avlang tallerken. Dekk fatet med aluminiumsfolie og sett kaldt i 1 1/2 – 2 døgn. Vend fisken en gang i døgnet.

Ved oppskjæring skarp bort krydderblandingen og skjær ørreten i tynne skiver.

Sennepssaus

½ dl dijonsennep
½ dl grov sennep
2 ss hvitvinseddik
2-3 ts sukker
1 eggeplomme (kan sløyfes for de som ikke tåler egg)
1 ½ - 2 dl nøytral olje / solsikkeolje
Grovmalt pepper
Frisk dill

Slik gjør du:

Rør sammen sennep, hvitvinseddik, eggeplomme og sukker. Pisk inn olje i en tynn stråle. Smak til med pepper og ev sukker og rør inn finhakket dill. La sausen stå og trekke smak i romtemperatur ca 1 time før servering. Oppbevar i kjøleskap.