Gravet ørret

ca 1 kg ørretfilet (kan byttes ut med laksefilet)
¾ dl sukker
¾ dl fint salt/havsalt
2- 3 ts grovmalt pepper
Rikelig med dill
ev 2-3 ss akevitt, valgfritt

Slik gjør du:

Fisken kan graves med eller uten skinn. Bruk en pinsett eller liten tang til å fjerne ben, bruk fingertuppene for å kjenne hvor bena sitter.

Bland sammen sukker, salt og pepper og grovhakk dillen. Legg litt av blandingen i bunnen av et fat, legg over fiskefileten med kjøttsiden opp. Dryss «fiske-kjøtt» siden med saltblandingen. Fordel over akevitt om du ønsker det. La fisken stå i romtemperatur i ca 1 time. Har fisken skinn, snu den slik at den ligger med kjøttsiden ned i fatet. Legg et lett press på fisken f.eks. en trefjøl/ avlang tallerken. Dekk fatet med aluminiumsfolie og sett kaldt i 1 1/2 – 2 døgn. Vend fisken en gang i døgnet.

Ved oppskjæring skarp bort krydderblandingen og skjær ørreten i tynne skiver.

Sennepssaus

½ dl dijonsennep
½ dl grov sennep
2 ss hvitvinseddik
2-3 ts sukker
1 eggeplomme (kan sløyfes for de som ikke tåler egg)
1 ½ - 2 dl nøytral olje / solsikkeolje
Grovmalt pepper
Frisk dill

Slik gjør du:

Rør sammen sennep, hvitvinseddik, eggeplomme og sukker. Pisk inn olje i en tynn stråle. Smak til med pepper og ev sukker og rør inn finhakket dill. La sausen stå og trekke smak i romtemperatur ca 1 time før servering. Oppbevar i kjøleskap.