BEKLAGET: Nestleder Trond Giske på landsmøtet til Arbeiderpartiet tidligere i år. Torsdag beklaget han for sin oppførsel i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKLAGET: Nestleder Trond Giske på landsmøtet til Arbeiderpartiet tidligere i år. Torsdag beklaget han for sin oppførsel i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Giske står på kanten av stupet

Flere er usikre på om Trond Giske kan fortsette sin politiske karriere etter varslingssakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet kalte torsdag inn til ekstraordinært møte etter varslingssakene mot nestleder Trond Giske.

Giske har lagt seg flat og beklaget sin oppførsel.

Nå er flere spent på hvilke konsekvenser saken vil få videre, både for Giske og Arbeiderpartiet.

– Vi vet enda ikke så mye om alvorlighetsgraden i sakene. Det avgjørende her vil være hvor alvorlig sakene er, og om det kommer mye mer, sier professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp, til TV 2.

– Men dette kommer til å hefte ved Giske en god stund. Det skader hans politiske karriere, i hvert fall på kort sikt, fortsetter Karp.

Han tror også varslingssakene kan få en sentral betydning for en eventuell ny lederkamp i partiet.

– Giske kommer til å ha denne merkelappen på seg i partiet en god stund. Tillit er et fundamentalt element i politikken, så spørsmålet blir om han klarer å opprettholde denne, sier Karp.

– Skader Arbeiderpartiet

Karp understreker også at partiet, og særlig partileder Jonas Gahr Støre, vil oppleve konsekvenser som følge av varslingssakene.

– Arbeiderpartiet har det trøblete allerede, og skader nok partiet ytterligere, sier han.

Det er omdømmeekspert Elizabeth Hartmann i kommunikasjonsselskapet Siste Skrik enig i. Hun sier saken handler vel så mye om hvordan den er håndtert av partiledelsen.

– Det Giske har gjort kan skade ham selv, mens det resten av partiet har gjort, blant annet Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt, skader Arbeidpartiet, sier hun.

– Da får saken mye større omfang og blir mer alvorlig, for da handler det ikke lenger om en enkeltperson, men heller en ukultur og systemsvikt, fortsetter Hartmann.

Stusser på Metoo-forklaring

Kjetil B. Alstadheim er politisk redaktør i Dagens Næringsliv, som har drevet frem flere av varslingssakene mot Giske.

Han sier Giske fremstår troverdig i sin beklagelse, men stusser på at nestlederen sier det er Metoo-kampanjen som har fått ham til å forstå at han har oppført seg galt.

– Jeg tror de aller fleste menn i dette landet skjønte lenge før Metoo-kampanjen at å drive pågående sjekking av kvinner som kunne vært dine egne døtre, når du har en maktposisjon som Giske, ikke er akseptabelt, sier han.

– Hvis Giske først har skjønt det nå med Metoo-kampanjen, så er han ganske sent ute, fortsetter Alstadheim.

– Så dette burde ikke ha kommet som en overraskelse på Giske eller de rundt han, mener du?

– Absolutt ikke. Og diskusjonen nå blir jo hvorfor dette ikke er grepet fatt i tidligere. Det har gått mange rykter om Giske i mange år, hvorfor har ingen i Arbeiderpartiet tatt fatt i det?

– Dypt alvorlig spørsmål

Partileder Jonas Gahr Støre ville fredag morgen ikke svare på om Giske må trekke seg fra nestledervervet eller ei.

– Vi er valgt av landsmøtet, og jeg har tillit til at Trond forstår hva det vil si å være valgt av landsmøtet. Det han gjorde i går var i å få en veldig kraftig kritikk fra meg offentlig. Det er veldig uvanlig kost, sa Støre til TV 2.

Alstadheim sier det er vanskelig å svare på hvorvidt Giske bør trekke seg fra nestledervervet i partiet.

– Vi vet fremdeles for lite om innholdet i de varslene som har kommet, og vi vet hvor lite om hvor mange varsler som kan komme nå. Men når Støre selv bekrefter at dette handler om opplevelser av seksuell trakassering, så er jo det et dypt alvorlig spørsmål, sier han.

– Hvilken tillit kan vi ha til denne personen? Er dette en person vi mener kan inneha et så viktig verv og maktposisjon i partiet? Det er den vurderingen folk i Arbeiderpartiet nå må gjøre, sier han.

– På kanten av stupet

Politisk kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud, sier flere ting vil spille inn på hvordan Giskes fremtid i Arbeiderpartiet utarter seg.

– Alvorlighetsgraden i sakene som har kommet vil være avgjørende. Omfanget av dette vil være avgjørende, og ikke minst Trond Giskes og Arbeiderpartiets håndtering av disse sakene, mener han.

– Nøkkelordet her er jo tillit. Tillit internt i partiet, tillit hos de tillitsvalgte, og ikke minst tillit til velgerne. Det vil avgjøre Trond Giskes skjebne, sier han.

Eriksrud sier Giske vil kjempe for sitt politiske liv og karriere i tiden fremover.

– Han står på kanten av stupet nå, og han har åpenbart skjønt alvoret i hvordan han har oppført seg. Så spørs det om han har forstått det i tide eller ikke, sier han.