SERIEFAVORITTER: Emila Clarke som Daenerys Targaryen i Game of Thrones, Alexander Skatsgård som Perry Wright sammen med Nicole Kidman som kona Celeste Wright i Big little lies, og Michelle Dockery som Alice Fletcher i Godless.
SERIEFAVORITTER: Emila Clarke som Daenerys Targaryen i Game of Thrones, Alexander Skatsgård som Perry Wright sammen med Nicole Kidman som kona Celeste Wright i Big little lies, og Michelle Dockery som Alice Fletcher i Godless. Foto: HBO/PLANET PHOTOS/STELLA

TV 2s anmelder: – Dette er årets 15 beste serier + 15 til

TV 2s film- og serieanmelder Camilla Laache oppsummerer serieåret 2017 og gir deg sine 15 favoritter, pluss 15 til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For et glitrende serieår 2017 har vært!

Spesielt våren, med nykommerne «The Handmaid's Tale» og «Big Little Lies». Så kom sommeren med «Game of Thrones», og da siste episode ble sendt gikk jeg inn i en skikkelig seriedepresjon.

Jeg ble imidlertid godt trøsta av flere sterke nykommere denne høsten, som «Mindhunter», «Godless» og «Alias Grace».

Selv om nykommerne står sterkt på denne lista, har det også vært mange steinbra nye sesonger av gamle favoritter, som «The Leftovers» og «The Crown».

Jeg gledet meg skikkelig til sesong 2 av fjorårets højdare, «Stranger Things», men den ender dessverre ganske langt ned på årets liste.

Øverst troner en gammel favoritt, ingen over, ingen ved siden!

1. Game of Thrones, ses 7

HBO Nordic

Den beste sesongen i verdens beste serie. Nå møtes alle de spennende og interessante historielinjene og de glitrende rollefigurene, som vi har fulgt gjennom seks sesonger. De litt mindre spennende sidesporene som har dukket opp i tidligere sesonger er nå skrellet vekk og det er bare gull igjen. Dessuten er det nå mindre unødvendig vold enn tidligere, selv om den fortsatt er GoT-brutal. Sist, men ikke minst har det vært flere enorme og minneverdige slagscener og fortsatt uforutsigbare tvists and turns i historiene. Puh, for et eventyr denne serien har vært. Og hjelp, nå er det bare én sesong igjen! Se klipp og full anmeldelse her.

2. The Handmaid's Tale

HBO Nordic

Denne bekmørke dystopiske serien, der kvinnene er annenrangs mennesker, og en streng konservatisme og ekstrem puritanisme regjerer er årets beste nykommer. Serien kryper under huden din og fascinerer, sjokkerer, overrasker og opprører gjennom hele sesongen. Gode skuespillere, den ser ekstremt bra ut og er totalt uforutsigbar. Margaret Atwood skrev boken i 1985, men den oppleves fremdeles skremmende aktuell. Det er en av de bøkene som har gjort mest inntrykk på meg, og jeg er imponert over at serien har klart å formidle den stemningen som boken ga. Se klipp og full anmeldelse her.

3. Mindhunter

Netflix

David Fincher står bak høstens seriehøjdare! Vi møter FBI-etterforsker Holden Ford, som sammen med makker Bill Tench starter med profilering av seriemordere på slutten av 70-tallet. De intervjuer blant annet den bestialske morderen Ed Kemper, godt spilt av Cameron Britton (sjekk intervju med den ekte Ed Kemper på You Tube!). Serien tar seg god tid til å bygge opp historien og rollefigurene, og den blir mer og mer spennende etterhvert som vi kommer under huden på dem. Bra skuespillere i alle ledd og utrolig fin kjemi mellom den streite FBI-etterforskeren Ford og hans mindre streite kjæreste, mellom de to makkerne, og ikke minst mellom Holden Ford og seriemorderen Kemper. Du må tåle en god dose bestialitet, men dette er en sterk anbefaling. Den spiller opp til en sesong to, som jeg gleder meg veldig til.

4. Big Little Lies

HBO Nordic

Vi skal til den lille plassen Monterrey, der alt er perfekt – i hvert fall på overflaten. Det ligger en krimgåte i bunn, der vi ikke vet hverken hvem som blir drept eller hvem som har drept, men det viktigste i denne serien er de sterke mellom-menneskelige relasjonene. Det er glitrende skuespillere på rekke og rad, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Laura Dern og Shailene Woodley. Til og med barneskuespillerne er usedvanlige gode. Denne serien likte jeg med én gang, og den blir bare mer og mer spennende og fascinerende. Veldig sammensatte og fine karakterer, og interessante relasjoner og konfliktlinjer. Dette er en serie de aller aller fleste vil like. Se klipp og full anmeldelse her.

Adam Scott og Reese Witherspoon i Big little lies. Foto: Planet photos/Stella
Adam Scott og Reese Witherspoon i Big little lies. Foto: Planet photos/Stella

5. Godless

Netflix

Dette western-dramaet tar seg god tid, men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves, for hvilken glitrende serieavslutning! Ikke misforstå, serien er gull lenge før avslutningen. Dette er en god, gammeldags western, med flere nye vrier. Handlingen er satt til 1880 og hovedsaklig den lille byen La Belle, styrt av damer, etter at byens mannfolk omkom i en gruveulykke. Her er det steintøffe damer på rekke og rad, anført av Mary Agnes og Alice Fletcher (Michelle Dockery aka Mary fra «Downton Abbey»). Byens ro blir imidlertid rokket ved da mesterskytter Roy Goode ankommer, mens seriens store skurk Frank Griffin, spilt av Jeff Daniels, er på jakt etter han. Glitrende skuespillere, spennede rollefigurer og en historie og et univers man sakte, men sikkert blir dratt inn i.

6. The Leftovers, ses 3

HBO Nordic

Denne serien er rar, mystisk og ekstremt fengende, med veldig gode rollefigurer. To prosent av befolkning forsvinner helt plutselig, og de som blir igjen må forsøke å finne en mening med livet. Vi følger først og fremst politibetjent Kevin Garvey (Justin Theroux), hans x-kone Lori (Amy Brenneman) og ikke minst Noora, glitrende spilt av Carrie Coon.

Det er en serie om tro, tvil, sorg, desperasjon, menneskelighet og håp. Dette er en veldig fascinerende serie, som jeg tror man enten elsker eller hater. Jeg elsker den, og spesielt denne siste sesong 3. Se klipp og full anmeldelse her.

Justin Theroux i The Leftovers. HBO/PLANET PHOTOS
Justin Theroux i The Leftovers. HBO/PLANET PHOTOS

7. Alias Grace

Netflix

Denne serien tar seg også god tid, innimellom litt for god tid, men den kryper sakte, men sikkert under huden på deg. Den er bygget på en sann historie om den unge husholdersken Grace Marks, som på midten av 1800-tallet ble tiltalt for drap på sin arbeidsgiver og husholderske. Handlingen dreier seg rundt samtaler Grace har med en psykolog, som ønsker å finne ut av hennes uskyld/skyld, og vi får tilbakeblikk til Graces liv fram mot drapene skjedde. Først framstår Grace som søt og uskyldig, men etterhvert lurer mørket i overflaten. Nettopp disse skiftene hos Grace, fra det ene øyeblikket til det andre, er det som gjør serien spennende og severdig. Helt vanvittig bra spilt av Sarah Gadon. I likhet med vårens seriehøjdare, «The Handmaid's Tale» er «Alias Grace» skrevet av Margaret Atwood, og også her er den feministisk aktuell selv om handlingen er lagt til et annet århundre. Serien er uforutsigbar, spennende og veldig verdt å se.

8. The Crown, ses 2

Netflix

Det var en fryd å vende tilbake til Queen Elisabeth og hennes undersåtter. Dette påkostede historiske Netflix-dramaet er fremdeles fullt av godt mellom-menneskelig drama, interessante historiske hendelser, godt skuespill og glitrende omgivelser. I denne sesongen øker spenningen mellom Dronningen og hennes prins Phillip, og vi kommer mer under huden på rollefigurene etter den mer etablererende sesong 1. Jeg skulle gjerne sett litt mer av prinsesse Margaret (Vanessa Kriby), men jeg har heldigvis mange flere sesonger å glede meg til i årene framover. Dessuten nyter jeg godt samspillet mellom Claire Foy og Matt Smith, som Dronning Victoria og Philip.

9. Halt and Catch Fire, ses 3

Sumo

Dette er en serie jeg nylig har oppdaga, men for en deilig oppdagelse! Vi skal tilbake til 80-tallet, og starten på internett-eventyret. Vi møter de fire vidt forskjellige grunderne og framtidsvisjonære Joe MacMillan, Cameron Howe, Gordon Clark og Donna Clark, der historiene blir fletta sammen og de møtes under ulike omstendigheter. Alle fire har en spennende utvikling og tidshoppene gjør at det aldri blir kjedelig. Dette er en serie som bare blir bedre og bedre, den er befriende fri for blod og gørr, og er et godt mellom-menneskelig drama. Det er et veldig interessant tema, men det som gjør serien mest interessant er de komplekse folka vi følger. Dessuten er det utrolig kult tidsbilde, med musikken, klærne og selvsagt dataspillene og computerne. Se klipp og full anmeldelse her.

10. Rectify, ses 4

Netflix

Serien om den dødsdømte Daniel Holden, som slippes fri etter 20 år på dødscella er ekstremt fascinerende. Hvordan skal han klare å komme tilbake til livet og hvordan skal familien hans takle hans tilbakekomst i en hjemby der han fremdeles oppleves skyldig? Den er innimellom litt seig og hovedpersonen Daniel oppleves i overkant innesluttet i de første sesongene, men etterhvert som vi kommer under huden på de spennende og overraskende rollefigurene blir den bare bedre og bedre. Om du tåler en serie som tar seg god tid, er dette et sterkt mellom-menneskelig drama jeg virkelig anbefaler.

11. The Deuce

HBO Nordic

Serien tar for seg starten av pornofilmindustrien på 70- og 80-tallet. Handlingen er lagt til 42th street i New York, et område som ble kalt for «The Deuce». Der treffer vi bareier Frankie og hans tvilling Vincent, begge godt spilt av James Franco. Vi treffer halliker og prostituerte og et korrupt politi. Det er bekmørkt og i de første episodene var jeg usikker på om jeg orket å følge disse triste menneskeskjebnene videre. Maggie Gyllenhaal og hennes rollefigur Candy redder imidlertid serien for meg. I og med at hun ikke har hallik, men tar tak i sin egne skjebne, blir hun på et merkelig vis seriens feminist, og gir et visst håp i all elendigheten. Det er skaperne bak «The Wire» som står bak denne serien. Den når foreløpig ikke opp til helt samme nivå, men er et univers som er veldig verdt å dykke ned i. Se klipp og full anmeldelse her.

12. The Good Fight

HBO Nordic

Dette advokatdramaet er en spin-off av «The Good Wife», men den kan fint sees uavhengig av moderserien. Vi treffer den vellykkete advokaten Diane Lockhart (Christine Baranski) som mister alle sparepengene på grunn av en svindlerskandale og må starte på nytt i et afro-amerikansk advokatfirma. I likhet med veldig mange av 2017-seriene er det også her sterke, tøffe, intelligente kvinner i de ledende rollene. De er ikke med i egenskap av å være noens kjæreste, sekretær eller kone, men det er de som er i førersetet, og er tre-dimensjonelle rollefigurer. (Nå må filmbransjen snart se til hvordan serieverdenen opererer!) Det er deilig med en serie man ikke trenger å bruke lang tid å komme inn i, her ble jeg fenget med én gang. Jeg skjønner kjapt greia, liker rollefigurene og det er lett god og smart underholdning som ikke krever så mye av deg. Se klipp og full anmeldelse her.

13. Orange is the new Black, ses 5

Netflix

Etter noen helt ok sesonger, er nå damene fra Litchfield tilbake for fullt. Vi blir kjent med nye, kule rollefigurer med spennende forhistorier, og følger de gamle favorittene videre. Det er fortsatt spennende hvordan de mangefasetterte kvinnene, med ulike nasjonaliteter og ulik religion, funker sammen i fengselet. Og nå blir nye, artige konstellasjoner dannet. Denne sesongen er underholdende, rørende og morsom og lover godt for de neste sesongene. Se klipp og full anmeldelse her.

14. This is us

TV3/Viafree

Dette er noe så sjeldent som et godt familiedrama, uten noe krimgåte i bunn eller noe overnaturlig som spiller inn. Det er utrolig fine rollefigurer, som er veldig ulike, men med et sterkt bånd. Familiehistorien deres rulles fint opp med glimt tilbake til fortiden, vi blir nysgjerrige på hva som har hendt og hvorfor ting er blitt som de er blitt. Den er troverdig, morsom og med gode skuespillere. Den går litt treigt innimellom og er litt suppete, men jeg blir likevel såpass varm om hjertet at serien likevel får en veldig god anbefaling. Se klipp og full anmeldelse her.

15. Outlander, ses 3

Viaplay Dette er en av de mest romantiske seriene jeg har sett. I sesong 3 av «Outlander» står fremdeles kjærligheten mellom Claire og Jamie i fokus. I sesong 1 ble Claire kastet tilbake fra 1945 til det skotske høylandet på 1700-tallet, der hun møter skotten Jamie Fraser. Tidsreise-aspektet funker skikkelig bra i denne serien og det er en spennende historie, men dette romantiske, historiske dramaet funker først og fremt på grunn av den gnistrende kjemien mellom Claire og Jamie. Det store spørsmålet i sesong 3 er ikke om, men når eller hvordan disse to skal møtes igjen, og hva som vil skje med deres kjærlighet. Sesong 3 gnistrer like mye som de foregående sesongene. Se klipp og full anmeldelse her.

Som jeg skrev innledningsvis har 2017 vært et ekstremt godt serieår. Derfor kommer det her 15 veldig severdige serier til:

16. Ozark

Netflix

Se klipp og full anmeldelse her

17. Billions, ses 2

HBO Nordic

Se klipp og full anmeldelse her

18. Narcos, ses 3

Netflix

19. Twin Peaks

HBO Nordic

Se klipp og full anmeldelse her

20. Riverdale

Netflix

Se klipp og full anmeldelse her

21. Glow

Netflix

Se klipp og full anmeldelse her

22. Marvel's Runaways

HBO Nordic

23. House of Cards, ses 5

Netflix

Se klipp og full anmeldelse her

24. Feud

HBO Nordic

Se klipp og full anmeldelse her

25. Stranger things, ses 2

Netflix

Se full anmeldelse her

26. Wynonna Earp, ses 2

Netflix

27. Grenseland

TV 2/sumo

28. When We Rise

HBO Nordic

29. The Good Doctor

Sumo

30. Good Behaviour

Sumo/TNT