USAs Jerusalem-avgjørelse avvist i FN med 128 mot ni stemmer

Til sammen 128 land har stemt ja til en resolusjon som krever at USA endrer sin beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

ANERKJENNER JERUSALEM: USAs FN-ambassadør Nikki Haley talte til forsamlingen før avstemmingen torsdag. Foto: Eduardo Munoz Alvarez
ANERKJENNER JERUSALEM: USAs FN-ambassadør Nikki Haley talte til forsamlingen før avstemmingen torsdag. Foto: Eduardo Munoz Alvarez

Avstemningen ble holdt i FNs hovedforsamling torsdag kveld norsk tid. Ni land stemte imot resolusjonen, mens 35 land avsto fra å stemme.

Norge var ett av landene som stemte for resolusjonen, mens blant landene som avsto fra å stemme var Canada og Island.

21 land var ikke til stede under avstemningen.

Avstemningen var en seier for palestinerne selv om de på forhånd hadde håpet at minst 150 land kom til å stemme for resolusjonen.

– Løgnens hus

– Historien nedtegner navn, den husker navn – navnene til de som stod ved det som var rett og navnene til de som snakket usant, sa Palestinas utenriksminister Riad Malki, ifølge New York Times.

Israel på sin side, fordømte avstemningen.

– Bare at dette møtet finner sted er skamfullt, uttalte Israels FN-utsending Danny Danon.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har også uttalt at Jerusalem vil være Israels hovedstad, uavhengig av om FN anerkjenner den som det eller ikke.

Netanyahu omtalte FN som «løgnens hus» før avstemningen torsdag. Han uttalte at holdningene til Israel er i ferd med å endres i mange land.

– Etter hvert vil de også trenge inn i FN – løgnens hus, sa han.

Tilbakeslag for Trump

Resolusjonen er ikke bindende, men er likevel et tilbakeslag for USAs president Donald Trump. Han slo nylig fast at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og at USAs ambassade skal flyttes dit.

Beslutningen ble møtt med fordømmelse og bekymring verden over. Øst-Jerusalem er okkupert og annektert av Israel i strid med internasjonale konvensjoner, og palestinerne ønsker denne delen av byen som sin framtidige hovedstad.

Resolusjonen tar også til orde for at Jerusalems status må være et forhandlingsspørsmål mellom Israel og Palestina.

FEIRER: Den palestinske FN-delegasjonen var fornøyd med resultatet av avstemmingen. Foto: Spencer Platt
FEIRER: Den palestinske FN-delegasjonen var fornøyd med resultatet av avstemmingen. Foto: Spencer Platt

Truer med å trekke støtte

Onsdag denne uken kom Donald Trump, iføgle New York Times, med uttalelser som impliserte at nasjoner som stemte mot USAs interesser i FN-avstemmingen, ville miste amerikansk økonomisk støtte.

– Vel, vi følger med på disse stemmene. La dem stemme imot oss, da sparer vi mye. Vi bryr oss ikke, uttalte han blant annet.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley kom med liknende uttalelser i sin tale før avstemningen torsdag.

– USA vil huske denne dagen hvor landet ble hengt ut for angrep i generalforsamlingen. Vi vil huske dette neste gang vi blir bedt om å komme med det største bidraget til FN, sa hun.

USA er i dag den største enkeltstående bidragsyteren til FNs budsjetter.

– Personlig for Trump

Ifølge The Guardian har Haley også sendt et brev til andre lands FN-delegasjoner der hun informerer om at Trump og USA «tar denne avstemningen personlig».

– Presidenten kommer til å følge nøye med på avstemningen, og han har bedt om at jeg rapporterer tilbake om de som stemte mot oss, heter det i brevet The Guardian har sett.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan langet torsdag ut mot Trumps trussel.

– Jeg henvender meg til hele verden, aldri selg deres demokratiske vilje for småpenger, sa Erdogan i en TV-sendt tale.

Den tyrkiske presidenten sa videre at han tror «verden i dag vil gi USA en lærepenge».