SLITER: Luftveiene skaper problemer for Martin Johnsrud Sundby.
SLITER: Luftveiene skaper problemer for Martin Johnsrud Sundby. Foto: Pedersen, Terje

Tour de Ski kan ryke for Johnsrud Sundby – nektes å trene utendørs

Martin Johnsrud Sundby sliter med luftveiene og må kanskje stå over Tour de Ski. Det kan åpne opp for Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby har hatt en, til ham å være, svak start på sesongen.

Nå har han tatt blodprøver og gjennomført fysiske tester for å finne ut om det er, eller har vært, sykdom i kroppen.

Svaret er nedslående. Ifølge VG viser de fysiske testene at Sundby har store problemer med luftveiene. 33-åringen har nå fått forbud mot å trene hardt utendørs.

– Dette betyr at han ikke kan trene hardt ute i kaldt vær og heller ikke gå konkurranser den første tiden frem til alt er på plass, sier landslagslege for herrer alround, Petter Olberg, til VG.

Formen skal være god, men luftveisproblemene setter likevel Tour de Ski i fare. Torsdag ble Sundby uttatt til touren som begynner 30. desember, på bekostning av blant andre Petter Northug, men det er slett ikke sikkert at han kan delta.

Vi har ikke konkludert med noe der. Vi må vurdere det om situasjonen ikke bedrer seg, sier Olberg.

– Pill råtten

Sundby har slitt usedvanlig mye med formen hittil denne sesongen, og etter en svært skuffende 20. plass i Davos, fortalte Sundby til TV 2 at han følte seg «pill råtten.»

– Det var som fryktet. Jeg var like pill råtten i dag som jeg følgte meg tidligere i uken, sier Sundby til TV 2 etter løpet.

– Nå må jeg trene. Nå har det gått litt for mye på halv tolv de første ukene. Nå har jeg ikke noe valg, nå må jeg legge ned en stor og tung treningsperiode og fokusere på det som skal skje fremover.

Men selv om han fortsatt kan trene innendørs, har Sundby altså fått forbud mot å trene utendørs, noe som hemmer ham i OL-oppkjøringen.

Åpner opp for Northug

Sundbys trøbbel med luftveiene kan åpne opp veien for Petter Northug. Northug ble som kjent vraket til Tour de Ski-troppen, til tross for at han selv hadde et sterkt ønske om å gå.

Han er imidlertid oppført som førstereserve, skulle noen i den norske troppen trekke seg. Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen har ikke lagt skjul på at de er uenige med landslagsledelsen beslutning om å vrake Northug.

Vi er ikke enig i den avgjørelsen. Petter hadde et sterkt ønske om å vise seg frem under Tour de Ski og få den riktige matchingen, sa Kveen til TV 2 torsdag formiddag.