TRE POENG: Birk Risa, til venstre, her fra 1-0-seieren mot Wolfsburg. Foto: Roland Weihrauch/dpa via AP)
TRE POENG: Birk Risa, til venstre, her fra 1-0-seieren mot Wolfsburg. Foto: Roland Weihrauch/dpa via AP)

– De kaller det bare Risa-effekten

Norges ferskeste Bundesliga-profil om livet i Köln.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Köln hadde ikke vunnet en eneste seriekamp denne sesongen. Helt til Birk Risa (19) fikk sin første Bundesliga-start.

– De kaller det bare Risa-effekten nå, sier nordmannen spøkefullt til TV 2.

Det har gått tre og et halvt år siden Risa forlot Sandes Ulf til fordel for Tyskland og Köln. Risa hadde ennå ikke fått førstelagsdebuten i Sandnes, men valgte likevel å dra utenlands som 16-åring.

– Det var selvfølgelig helt annerledes å bo i Tyskland. Man legger igjen livet hjemme med familie og venner. Det har jeg tatt mye lærdom av. Jeg har definitivt utviklet meg som person. Nå kan man si at alt er gjort riktig, men det er lett å si når ting har gått som det har gått, forteller rogalendingen.

En ubeleilig skade gjorde starten på utenlandsoppholdet mer krevende.

– Det var vanskelig i starten. Jeg brakk foten nesten med en gang. Det var nokså tungt. Men jeg kjente ikke så mye på hjemlengsel og de tingene. Det hjalp mye at det var to nordmenn i klubben fra før av (Bård Finne, nå Vålerenga og Szymon Walczak, nå Nest-Sotra, jou. Anm). Vi var mye sammen, så det gjorde ting mye enklere.

Nå er Risa den eneste nordmannen som er igjen i klubben. Det var forventet at førstelagsdebuten ville komme i løpet av inneværende sesong.

– Ja, jeg hadde det som et mål. Jeg snakket med media for to år siden, og da sa jeg at målet var å debutere innen to år. Det føles bra. Jeg har jobbet lenge for dette, sier 19-åringen.

Kastet til ulvene
Og det var litt av en debut Risa fikk. Köln, som har startet årets sesong på begredelig vis, hadde årets første ligaseier i lommen. Laget ledet 3-0 etter 30 minutter, men Freiburg reduserte til både 1-3 og 2-3. Det var også stillingen da Risa ble byttet inn på venstrebacken etter 72 minutter. Men det ble likevel ingen seier. På overtid rotet Köln det skikkelig til.

– Jeg ble kastet inn, og vi skulle forsvare oss. Noe vi egentlig gjorde bra. Helt til to stykker fant ut at de skulle lage straffe i det 90. og 95. minutt. Men sånn er det fotball, sier Risa om den spesielle debutkampen.

I den påfølgende kampen borte mot Bayern München ble Risa henvist til benken igjen, men i hjemmemøtet med Wolfsburg fikk rogalendingen endelig sjansen fra start i det som ble årets første ligaseier for klubben (på det 17. forsøket).

– De kaller det bare Risa-effekten nå, sier 19-åringen spøkefullt.

– Det var en veldig kul opplevelse. Det å starte er noe helt annet enn å bli byttet inn. Man får forberede seg på en helt annen måte, og man er klar for å spille uten innbytterpuls.

Risa, som startet på spissplassen, ble byttet ut grunnet skade etter 63 minutter. Det var innbytteren Christian Clemens som foran over 40.000 tilskuere sikret seieren med sin 1-0-scoring like etterpå.

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger etter kampen, og jeg er fornøyd med det jeg fikk til, sier Risa.

Skaden gjorde at nordmannen måtte stå over tirsdagens cupkamp mot Schalke, som for øvrig endte med 0-1-tap. Men Risa håper å være klar igjen etter julepausen.

– Jeg håper på det. Det er bare en støtskade i vristen, og legen sier det ser greit ut. Nå handler det bare om å få ned hevelsen.

Første seriekamp etter vinterpausen er 14. januar mot Borussia Mönchengladbach. I mellomtiden venter jule- og nyttårsfeiring i Norge for Risa.

Kaosklubben Köln
Köln har hatt et stempel på seg som en «kaosklubb». I perioden juli 2009 til juni 2013 hadde klubben syv forskjellige hovedtrenere, deriblant Ståle Solbakken. I juni 2013 kom Peter Stöger til millionbyen, og han beholdt jobben helt til årets fiaskostart. Stöger ledet laget til en flott femteplass i fjor, som var klubbens beste ligaplassering siden 1992, men etter 14 seiersløse ligakamper og kun tre poeng var det over i starten av desember. Inn kom Stefan Ruthenbeck.

– For meg har det slått veldig positivt ut, sier Risa om trenerskiftet.

– Det virker som han liker meg, så det er bare bra.

Det skal ikke legges skjul på at Köln har slitt stort med skadeproblemer denne høsten, men Risa håper likevel på flere muligheter.

– Selv om flere spillere kommer tilbake fra skadeopphold, så har jeg lagt inn gode søknader nå. Jeg setter meg hele tiden nye mål, og nå er målet å få fast plass.

Back eller spiss?
Så er bare spørsmålet om hvilken plass dette eventuelt blir. For Risa er en anvendelig spiller. På det norske U21-landslaget figurerer han stort sett som venstreback, den samme posisjonen han spilte i debuten mot Freiburg. Men mot Wolfsburg startet han altså som spiss.

– Hva er egentlig din beste posisjon?

– Det har jo vært mye frem og tilbake. Så lenge jeg får spille, er jeg happy. Jeg føler meg fortsatt mest komfortabel som spiss, det er det jeg har spilt hele livet. På backplassen er det mer en læringsprosess. For Köln sitt U19-lag har jeg også spilt i flere offensive posisjoner, sier Risa, som har vært fast inventar på Norge U21 i høst.

Birk Risa under U21 EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Irland på Marienlyst stadion i Drammen. Kampen endte 2-1.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Birk Risa under U21 EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Irland på Marienlyst stadion i Drammen. Kampen endte 2-1. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fortsatt mulig å holde plassen
Etter halvspilt sesong og sytten kamper, står Köln med seks poeng. Hamburg og Werder Bremen, som ligger på de to plassene foran, står begge med 15 poeng. Den tredje nederste plassen gir kvalifiseringsspill.

– Det blir vanskelig, men vi har fortsatt en liten sjanse igjen. Etter seieren har vi fått mer selvtillit og trygghet. Vi tror at det kan gå. Alle har egentlig dømt oss ned allerede, sier den tidligere Sandnes Ulf-spilleren.

Risa har kontrakt med Köln ut neste sesong.

– Regner du med å bli værende om det skulle ende med nedrykk?

– Ja. Så lenge jeg får spille, så ser jeg ingen grunn til ikke å bli med ned. Det handler om spilletid og utvikling. Det er uansett bra nivå i 2. Bundesliga også. Men vi får prøve å holde oss først.

For det er ingen tvil om at Risa trives i «fotballgale» Köln, som stort sett har godt over 40.000 tilskuere på hver eneste kamp.

– Det er et sinnssykt trøkk rundt klubben. Du lever med et press om at du må prestere. Men vi har gode fans som støtter oss hele veien. Det er en by og en klubb med mye lidenskap. Det merkes. Det er det man spiller fotball for.