Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske beklager. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske beklager. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Trond Giske: Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende

Trond Giske tar selvkritikk og beklager egen oppførsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 21.30 torsdag ble det inkalt til sentralstyremøte i Arbeiderpartiet.

Torsdag var han på møte med partileder Jonas Gahr Støre for å diskutere varsler som er kommet angående Giskes oppførsel.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur. Dette tar jeg til meg og vil gjøre mitt for å bidra til dette, sier Trond Giske.

Allerede i 2011 blir Trond Giske ble kalt inn til møte med Raymond Johansen for å diskutere sms'er han hadde sendt til en da 19 år gammel AUfer etter en festmiddag. Da var han næringsminister..

– Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik.

Støre: Kritikkverdig

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier i pressemeldingen at han har gjort det klart for nestleder Trond Giske at han har opptrådt på en kritikkverdig måte.

– Kjersti Stenseng og jeg har i dag hatt en gjennomgang sammen med Trond Giske av varsler som er kommet inn til partiet, vedrørende ham, sier Jonas Gahr Støre, i pressemeldingen.

Støre understreker at han av hensyn til berørte ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

– Men jeg har understreket alvoret i situasjonen når partiet mottar slike varsler. Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig. Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene, sier Støre.

På spørsmål om det har vært vurdert å frata Giske verv eller posisjoner i Ap, viser Støre til at partiledelsen er valgt av landsmøtet.

– Jeg har tillit til at han tar dette på alvor, og at han er seg bevisst det ansvaret han har fått av landsmøtet, som har valgt ham. Det er opp til ham å bevise i fortsettelsen at han er den tilliten verdig.

– Er hans posisjon i partiet svekket?

– Det vil ikke jeg kommentere. Men det er uvanlig at en nestleder får en slik kritikk fra partisekretær og partileder. Men det var nødvendig, og det har også Trond Giske tatt på alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er gjort kjent med at det er kommet varsler som angår meg, sier Trond Giske. Jeg har hatt en gjennomgang av dette sammen med Jonas og Kjersti i dag og tatt til meg kritikken. Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt.

Giske sier at det er hans ansvar å bidra til at ingen opplever ham slik.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur. Dette tar jeg til meg og vil gjøre mitt for å bidra til dette, sier Giske.

Onsdag meldte Dagens Næringsliv at det var kommet fire nye varsler om Giskes oppførsel.

Torsdag ettermiddag forteller en kvinnelig prest hvordan hun i 2008 opplevde Trond Giske, som da var kirkeminister, som «ekkel og ubehagelig», skriver DN.

– Jeg var 25 år og prestestudent ved Menighetsfakultetet i Oslo. Under kirkemøtet i november 2008 var jeg ungdomsdelegat. Etter at åpningsgudstjenesten og alle punkter på dagsordenen var ferdig, ble jeg og noen flere delegater sittende i baren på hotellet sammen med Trond Giske, som da var kirkeminister. Jeg opplevde å få oppmerksomhet fra han, og husker at jeg tenkte at det var på grunn av utringningen på kjolen, og at jeg burde hatt på meg noe annet. Men det som gjorde situasjonen mest ubehagelig og ekkel var at jeg i etterkant fikk epost der han ba meg møte ham. Etter hvert fikk jeg også tekstmeldinger, forteller kvinnen til avisen.

Hun sier at hun avviste ham hele veien, og ikke føler seg som noe offer. Men hun synes ikke at en statsråd skal oppføre seg slik, og sier det er viktig med en samtale om hvordan mennesker med makt opptrer.

DN skriver at Giske ikke har besvart gjentatte henvendelser om denne saken.

Kalt inn i 2011

Allerede i 2011 ble Trond Giske ble kalt inn til møte med daværende partisekretær Raymond Johansen for å diskutere sms'er han hadde sendt til en da 19 år gammel AUfer etter en festmiddag. Da var han næringsminister.

14.desember ble sms-saken omtalt i media. Partisekretær Kjersti Stenseng sa at da at det ikke hadde kommet noen varslinger på Giske. Dagen etter avviste Støre at Giske hadde oppført seg kritikkverdig, og kritiserte mediene som omtalte saken.

Men onsdag denne uken signerte sju partitopper fra Oslo Arbeiderparti et opprop hvor de sa at partimedlemmer har kviet seg for å si noe offentlig knyttet til #metoo-kampanjen fordi «alt som sies tolkes inn i potensielle maktkamper».

I dag har altså Støre snudd - og sier at Giske har opptrådt kritikkverdig.

Gikk direkte til Støre

Normalt er det partisekretæren som håndterer varslersaker. Men TV 2 får opplyst fra ulike hold at varslerne har bedt Støre håndtere sakene og at partisekretær Kjersti Stenseng holdes utenfor prosessen. Årsaken til dette skal være at Stenseng regnes som en nær alliert av Trond Giske.

Av samme årsak er lederen for Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, ikke involvert i saken, skriver Dagens Næringsliv.

TV 2 får opplyst at mange i partiet spør seg om saken handler om upassende opptreden fra Giskes side eller om en større maktkamp ligger bak. Flere er også kritiske til partiets håndtering av saken.

Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere saken overfor TV 2 i dag.

Fornøyd med partiets håndtering

Derimot sier sentralstyremedlem Jon Rolf Næss at han synes partiet har håndtert situasjonen bra.

– De har hatt en samtale med Giske og han har lagt seg flat. Men jeg må være ærlig å si at det preger partiet når tillitsvalgte gjør slike ting. Det har vært noen krevende døgn, sier Næss til TV 2.

Sentralstyremedlem Lise Christoffersen støtter Næss i at partiledelsen har gjort en god jobb, men understreker overfor TV 2 at hun uttaler seg på bakgrunn av pressemeldingen.

– Det står ingenting i pressemeldingen om hvordan de som har varslet hare blitt fulgt opp, men det forutsetter jeg at de har blitt.

Hun sier at når det først foreligger slike varslingssaker er hun glad de blir tatt på alvor.

– Det var nødvendig at Støre gav beskjed til Giske, men jeg skulle selvfølgelig håpe at dette var en situasjon vi var for uten. Jeg synes det er veldig leit at vi har havnet i en slik situasjon.