BEKYMRET: Stig Rune Kveen mener Petter Northug vil lide under at han ikke får møte de beste i verden.
BEKYMRET: Stig Rune Kveen mener Petter Northug vil lide under at han ikke får møte de beste i verden. Foto: Pedersen, Terje

Northugs trener: – Han mister muligheten til å vise seg frem før OL

Petter Northugs trener er bekymret for at eleven må ta seg til OL via b-pregede løp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug kom ikke med i den norske Tour de Ski-troppen.

Han hadde selv et sterkt ønske om å gå Touren. Det forteller Northugs trener Stig Rune Kveen.

– Det får han ikke mulighet til nå. Vi er ikke enig i den avgjørelsen. Petter hadde et sterkt ønske om å vise seg frem under Tour de Ski og få den riktige matchingen, sier Kveen.

– Jeg skjønner at det er steinhard kamp om plassene. Norge har dessverre en mindre kvote til Tour de Ski i år. Det er mange som går fort på ski, men vi må snu litt på flisa. Tour de Ski er et konsept som vi vet passer Petter bra, legger han til.

Northugs sjanser til å kvalifisere seg til OL blir færre og færre. Skandinavisk cup i Piteå (5.-7. januar), NM på Gåsbu (11.-14. januar) og verdenscup i Planica (20.-21. januar) blir trolig de eneste konkurransene Northug får gå før OL-uttaket.

– Nå må vi gå en annen vei, den veien Løfshus skisserte. Jeg føler personlig at plan b til OL gir nye dilemma og spørsmål. Jeg frykter at Petter ikke får møte de beste i NM. Det mesterskapet kommer for tidlig etter Tour de Ski. Alle er pålagt å gå en distanse i NM, og det kan være at Tour-løperne velger å gå NM-stafett. Det er sånne spørsmål som dukker opp i hodet mitt nå, sier Kveen.

– Mister han mulighet til å vise seg frem før OL?

– I hodet mitt gjør han det. Man kan ende opp med at han ikke møter de beste i NM. Da snakker jeg om distanseløp. Nåløyet blir trangere med tanke på at Touren ryker. Nå sier jeg kanskje, for han er førstereserve. Han ønsker ikke å svartmale situasjonen. Vi har et håp om at han kommer på startstreken. Men jeg hadde helt klart sett for meg at han hadde fått flere muligheter, på lik linje med andre landslagsløpere, sier han.

– Hva sa Northug selv da han fikk vite dette?

– Jeg ønsker ikke å si noe om det, svarer Kveen.

– Får Northug den respekten han fortjener?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Hva gjør dette med motivasjonen til Petter Northug?

– Det er vanskelig å si. Vi må ikke svartmale situasjonen. Det kan fort hende at han står på startstreken neste helg. Han har visst noen dager at han vil være førstereserve. Likevel har han hatt fokus på å gjøre en god treningsjobb. Det er fortsatt motivasjon i hodet til Petter.

Kveen tror på Løfshus når landslagssjefen sier at Northug er vraket av sportslige hensyn.

Det har ikke alltid vært slik. I forrige sesong ble Northug vraket til Ski Tour Canada etter 5.- og 8. plass i Lahti-VM.

– Den var verre, den, sier Kveen, før han skynder seg med å legge til:

– Jeg ser hvor du vil, men jeg har ikke andre forklaringer på at han ikke skal gå Tour de Ski enn sportslige.

Northugs lagkamerat Chris Jespersen mener Tour de Ski blir en stor attraksjon fattigere.

– Jeg hadde ikke forventet så mye annet. Jeg ville tatt ut Northug, men jeg er jo kanskje litt inhabil. Det er mye kjekkere å se skirenn med Petter Northug på startstreken. Ser man på resultatene til ander løpere synes jeg han kunne vært med. Han er landslagsløper, og de siste plassene har det vært tvil om. Det er ingen som har prestert. Da mener jeg Northug bør være foran noen ander i køen. Fra 2006 er det én mann som har underholdt oss. Det er Petter, sier Jespersen.

– Føler du at Northug blir motarbeidet?

– Nei, det kan jeg ikke si noe om. Jeg gidder ikke å få kjeft, sier Jespersen.

Han har selv et håp om å gå OL. NM blir trolig siste sjanse for Jespersen å gå seg inn i OL-troppen. Problemet er at NM-feltet neppe blir like sterkt som i tidligere år.

– Det er vel det de kommer til å bruke mot oss. Sånn blir det jo. Jeg har jo gått Tour de Ski selv og aldri vært frisk under NM. Det er tøft. Det gjør det vanskeligere med uttak, sier han.

Først og fremst er det 15 kilometer fri teknikk Jespersen håper å gå. Han tror det ville vært enda tøffere å gå seg inn på laget om landslagsledelsen ikke hadde vraket Anders Gløersen til løpet i Davos.

– Gløersen hadde vært inne på OL-laget på 15-kilometeren om han hadde fått gå i Davos. For oss andre var det bra han ble vraket. Jeg skjønte ikke det, sier han.