Vetle (25) søkte venner i åpenhjertig innlegg – slik går det med ham ett år senere

I fjor åpnet Vetle (25) opp om at han følte seg ensom. Ett år senere har de nære vennene uteblitt, men det har har han lært seg å leve med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I november i fjor delte Vetle Skaarud (25) et innlegg på Facebook, hvor han ba om råd til hvordan han kunne få seg én eller to gode venner.

«Jeg heter Vetle og er et skikkelig ensomt menneske (og er ikke spesielt stolt over det). Etter noen år med sykdom og en ytterst tilbaketrukket tilværelse er jeg sørgelig underernært på mellommenneskelig kontakt,» skrev han.

Nå, ett år senere har Vetle fortsatt ingen nære venner, men følelsen av ensomhet er borte.

– Den er ikke der. Når den følelsen forsvant ble det akkurat som at det ble litt stille inni meg, dypt inni meg. Og akkurat som den stillheten, så var det en glede av å bare være, og det er ikke noe jeg har kjent på før, forteller han på God Morgen Norge.

– Til å leve med

Prosessen med å blottlegge ensomheten og å bli mer oppmerksom på den, har hjulpet Vetle til å bli mer kjent med seg selv. Det at han ikke har noen nære venner tar han ikke lenger så tungt.

– Det er til å leve med. Jeg tenker at mye av ensomhetsfølelsen også er at man ikke har klart å bli helt kjent med seg selv, sier han.

Nå mener den modige 25-åringen at vi mennesker innerst inne er glade bare for å være til.

– Det kan høres rart ut, men det er faktisk sånn det er, tenker jeg. Det er i hvert fall sånn jeg føler det, sier han.

Ved å akseptere følelsen av ensomhet, akseptere at tankene er der og ved å observere sin egen prosess, har han forstått at han ikke er følelsen av ensomhet.

– I og med at du kan observere en tanke, så er du ikke tanken. Det ble veldig klart for meg at sånn var det, og da begynte jeg å avidentifisere meg med tankeprosessen min, som igjen gjorde at følelsen forsvant, sier han.

– Vetle kan henge med oss!

Nosizwe Baqwa, Sisi Sumbundu og Rikke Normann som har sluppet en ny sang som handler om nettopp ensomhet, var også på besøk hos God Morgen Norge torsdag morgen. De reagerte sterkt på Vetles historie.

– Vi ble helt satt ut her. Vetle kan gjerne komme og henge med oss!

Tårene satt løst i studio og trioen uttrykte stor beundring for hvordan han har håndtert sin egen ensomhet.

– At Vetle sitter her og uttrykker med så stor vishet en forståelse om seg selv, og at han har vekslet en følelse av ensomhet til en positiv selvutvikling, det er så stort, sier Baqwa.

– Det er så tøft gjort, legger hun til.

REAGERER: Nosizwe Baqwa, Sisi Sumbundu og Rikke Normann synes Vetles historie er sterk. Foto: TV 2
REAGERER: Nosizwe Baqwa, Sisi Sumbundu og Rikke Normann synes Vetles historie er sterk. Foto: TV 2

Falt utenfor
For mange kan det oppleves som sårt å stå frem som ensomme, men 25-åringen syntes ikke det var vanskelig å dele innlegget på Facebook i fjor.

– Det var ikke så veldig tøft, for jeg tenker at dette er sant. Jeg har ikke noen fasade jeg må holde oppe, så da kunne jeg bare gjøre det fordi det var sant, sier han.

I ungdomsårene var han en sosial gutt, men etter som tiden gikk begynte Vetle å falle utenfor.

– Ettersom jeg begynte på videregående begynte jeg rett og slett å fjerne meg mer og mer fra meg selv, fra den jeg var. Jeg har alltid slitt med å passe inn i skolesystemer og alt mulig rart. Det gjorde at jeg fikk anoreksia, som gjorde at jeg ikke kunne delta så mye i samfunnet en stund, sier han.

Lever i øyeblikket

Selv om de nære båndene har latt vente på seg, forteller Vetle at han har fått nye bekjentskaper etter at han åpnet opp om ensomheten.

– Jeg har blitt kjent med en del mennesker, selv om jeg ikke har fått det dype vennskapet jeg søker etter. Men det er i hvert fall hyggelig at noen ønsker å bli kjent med meg. Jeg kunne også tenkt meg å ta kontakt med flere, men det var veldig mange og det var veldig vanskelig å vite hvem man ville passe sammen med, sier han.

Når man først har falt utenfor kan det være vanskelig å komme seg inn igjen, men Vetle forteller at han ikke lenger kjenner det store savnet etter venner.

– Jeg er mest opptatt av å leve i dette øyeblikket her, og savn, det ligger i fremtiden. Når man lever fullstendig i øyeblikket så er det ikke noe savn der. Jeg tar ting som det kommer, sier han.

Kanskje er det et for stort press på at alle skal være like sosiale og ha de samme interessene hele tiden. Det mener i alle fall Vetle.

– Ja definitivt, det er det jeg tenker. Mange liker også å være mye alene. Jeg liker også å være alene, jeg må ikke alltid ha mennesker rundt meg. Men det er også hyggelig å ha noen rundt seg når man trenger det.