SALG: Nå er det klart for salg igjen. Foto: Heiko Junge/TV 2
SALG: Nå er det klart for salg igjen. Foto: Heiko Junge/TV 2

Romjulssalg VS. januarsalg:

Dette er det beste salget

I disse dager kan du gjøre et skikkelig salgskupp, men noen varer blir også dyrere. Vi viser deg hvordan du finner de beste tilbudene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er under én måned siden Black Friday og julegavene er bare såvidt pakket opp, men nå er det klart for salg igjen.

Kanskje fikk du duftlys og raggsokker av svigermor i år også, til tross for at du egentlig ønsker deg noe langt kulere. Eller har du fått noen gavekort du vil bruke?

Da har du muligens planlagt å gjøre et kupp på romjulssalget – eller bør du vente til kjedene klinker til med januarsalg?

Tall fra prissammenligningstjenesten Prisjakt.no viser at prisene tradisjonelt er lavere, og at flere produkter går ned i pris, under romjulssalget enn under januarsalget, hvis man sammenligner med uken før jul.

– Etter Black Friday er romjulssalg den 27. desember den billigste dagen. Det lønner seg med andre ord å sjekke såvel priser som tidspunkter, sier Carolina Appelqvist, Country Manager i Prisjakt Norge, til TV 2.

Størst prisnedgang

Tjenesten har sammenlignet prisene på 20.000 ulike varer den 28. desember 2016 med hva varene kostet den 20. desember 2016. Tallene viser da at 32 prosent av produktene hadde en lavere pris i romjulen, og at den gjennomsnittlige prisnedgangen for disse produktene var på 29 prosent.

Sammenligningen av prisene den 2. januar 2016 mot den 20. desember 2016 viser at 17 prosent av produktene hadde gått ned i pris, og at prisnedgangen i snitt var på 20 prosent.

Basert på disse tallene kan man konkludere med at romjulssalget var bedre enn januarsalget. Men er det slik at det nødvendigvis lønner seg å slå til på det du hadde planlagt å kjøpe nå?

– Dette er kun gjennomsnittlig prisnedgang og enkelte produkter kan lønne seg å kjøpe på både romjulssalg og januarsalg, sier Appelqvist.

Noen varer er dyrere

Tallene viser også at 16 prosent av varene var dyrere under romjulssalget, og at 13 prosent av varene var dyrene under januarsalget. Det er dermed ingen selvfølge at det du skal kjøpe faktisk er billigere nå enn før jul.

Hva slags varer som lønner seg kjøpe på de ulike salgene varierer også. Under romjulssalget i 2016 var det hjemmekinopakker som hadde den største gjennomsnittlige prisnedgangen, ifølge tallene fra Prisjakt.

Under januarsalget var det mest å spare på digitale speilreflekskameraer.

– Automatiser søket

27. desember, altså 3. juledag, er butikkenes første ordinære åpningsdag i romjulen. Samtidig er flere nettbutikker allerede godt i gang med salget.

Før jul skrev TV 2 om hvordan du kan gjøre et skikkelig nettkupp på julegavene. Ekspertene trakk da frem prissammenligningstjenester som for eksempel Prisjakt og Prisguiden.

– Det å sjekke priser på nett er kanskje det aller smarteste du kan gjøre, sa forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, til TV 2.

Carolina Appelqvist tipser om at man også kan legge inn varene i søkemotoren på forhånd.

– Ved å automatisere rabattsøket og opprette et varsel på et produkt, vil du få melding på mail, eller pushvarsel på mobilen hver gang en butikk setter ned prisen, tipser hun.

Varselet bør man beholde selv en stund etter at man har kjøpt varen.

– Selv om du har kjøpt produktet du lette etter, bør du beholde søket. Hvis du innen 30 dager oppdager at produktet selges enda billigere hos en annen forhandler, har flere butikker en prisløfte-garanti som gir deg differansen tilbake, forklarer hun.

Appelqvist anbefaler også å sjekke prishistorikken, som viser hvordan produktets pris har utviklet seg over tid. Da kan du vurdere hvor godt tilbudet egentlig er.

Rabattkoder og cashback

Selv om du har funnet en god pris hos en nettbutikk, kan det være enda mer å hente. Mange butikker lar deg nemlig bruke såkalte rabattkoder eller kuponger. Kodene legges som oftest inn rett før du betaler varen, og kan gi deg prisavslag eller gratis frakt. Prissammenligningstjenestene tar som regel heller ikke hensyn til disse rabattkodene.

En del nettbutikker sender ut slike kuponger i sine nyhetsbrev. Du kan også finne dem ved å for eksempel gjøre et nettsøk på butikkens navn og ordet «rabattkode».

Det finnes i tillegg flere tjenester som tilbyr såkalt cashback på kjøp hos utvalgte nettbutikker. I praksis fungerer tjenestene ved at du logger deg inn, og klikker deg videre til nettbutikken du vil handle hos. Da vil man i mange tilfeller få noen få prosent av kjøpesummen tilbake, for eksempel i form av gavekort, bonuspoeng, penger på konto eller lignende.

ViaTrumf, Norwegian Reward eShop, Eurobonus Online Shopping og Kickback er bare noen få eksempler på slike tjenester. Enkelte kredittkort tilbyr også en form for cashback.

– Når det gjelder lojalitetsprogrammer er det viktig at man ikke lar seg styre av disse. Det er mange som aldri benytter seg av den opptjente bonusen, og det er ikke alltid det er billigere å kjøpe varen i akkurat den bestemte butikken, har forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, tidligere uttalt til TV 2.

Husk frakt

Hvis du handler på nett, bør du også ta fraktkostnadene med i beregningen når du sammenligner priser, både mot andre nettbutikker eller fysiske butikker. Dersom du handler fra utlandet, er det flere ting du bør ha i bakhodet.

– Moms og toll kommer ofte i tillegg i prisen. Dette må man regne inn, så man ikke får seg en overraskelse når man får varen hjem til seg,

For tiden er det fritak for moms og toll på de fleste sendinger under 350 kroner, men vær oppmerksom på at beløpet inkluderer frakt og eventuelle forsikringer. Dersom beløpet du betaler for forsendelsen overstiger 350 kroner, må du altså betale 25 prosent i merverdiavgift. Eventuelle tollavgifter kommer i tillegg.