TROPPEN TATT UT: Ifølge VG og Eurosport får ikke Petter Northug jr. gå Tour de Ski.
TROPPEN TATT UT: Ifølge VG og Eurosport får ikke Petter Northug jr. gå Tour de Ski. Foto: Bendiksby, Terje

Bekreftet: Northug vraket til Tour de Ski

Petter Northug er ikke funnet god nok for den norske troppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour de Ski på TV 2 og TV 2 Sumo fra 30. desember!

Petter Northug er ikke med i den norske troppen som reiser til Tour de Ski. Det var Eurosport og VG som først omtalte saken.

Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth får de seks ledige plassene.

– Petter Northug er første reserve til Tour de Ski og har selv et sterkt ønske om å delta. Han har tilbud om å dra til Davos for å trene med laget, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

– Dermed kan han ved et eventuelt forfall steppe inn om han ønsker det. Vår klare anbefaling er likevel at Petter nå behøver å fullføre en god treningsperiode, og derfor har best av å gå gode konkurranser i januar.

– Om det blir forfall i Tour de Ski, vil Petter selv ta valget om han skal å gå, men vi mener altså at det beste er at han står over, understreker Løfshus.

– Det er kun utifra en sportslig vurdering og en vurdering som vi har gjort med tanke på det løpet Petter legger for å kvalifisere seg til OL. Vi mener at han bør forlenge den treningsperioden som han er inne i nå med en til to-uker og begynne å gå skirenn i januar og være i form til eventuelt å kvalifisere seg til OL, utdyper han til TV 2.

Northug ønsket selv å gå
Løfshus bekrefter også at Petter Northug selv ønsket å være med i Tour de Ski.

– Han ønsket selv å gå, og bruke dette som gode renn og som en del av en oppkjøring som han selv kunne tenke seg.

– Han har brukt Tour de Ski for å komme i form før. Hvorfor er ikke det viktig nok denne gangen?

– Petter har alltid vært i form når han har gått Tour de Ski før. Det viser resultatlistene. Det er ikke så relevant denne gangen her. Når han har vært klar for Tour de Ski før så har han gått fort, sier Løfshus.

Fra før er Sindre Bjørnstad Skar og Emil Iversen kvalifiserte til å gå Touren. Iversen er sikret Tour-plass i kraft av at han er blant de 20 beste løperne i sprintcupen. Sindre Bjørnestad Skar er kvalifisert gjennom Skandinavisk Cup.

– Jeg synes det er rart at han ikke får en mulighet, sier TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

– I mitt hode røk OL for Northug nå, sier han.

– De som er tatt ut har helt sikkert noe i Tour de Ski å gjøre. Nå vet Hetland og Løfshus mye mer enn det vi gjør. De tar ut det laget de føler er best, sier han.

– Dyrhaug og Røthe er sportslig kvalifisert
Blant dem som er tatt ut er Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe, som heller ikke har hatt den starten på sesongen som de ønsket. Allikevel har de vist nok til at de får plass på laget.

– Vi snakket med Petter i desember og har sagt at vi ønsker å se et lysglimt av at han viser at han er litt i støtet. Niklas har vist det lysglimtet. Han hang godt med i teten på et tøft skirenn der, og pilen til Sjur går oppover. Så de er innenfor og er sportslig kvalifisert.

– Hvordan blir dialogen nå fremover, og hva er Petter Northugs muligheter for OL-plass?

– Vi har tilbudt Petter om å dra ned til høyden. Det tilbudet står ved lag, og jeg tror Petter kommer til å benytte seg av det. Så er det hans vurdering i den grad det blir forfall om han ønsker å gå inn på laget hvis det blir mulighet.

– Hvorfor ikke sende ham ned og la ham bevise om han er i form eller ikke?

– Det er andre løpere som fortjener respekt og som skal gå skirenn hele vinteren. Det handler ikke bare om Petter Northug. Det handler om et helt landslag. Han har hatt noen muligheter og har gått noen skirenn, men de resultatene har dessverre ikke vært slik vi eller han har ønsket, sier Løfshus.

Bakgrunn: Slitt med sykdom - har ikke gått renn
Northug har ikke gått verdenscuprenn siden Lillehammer, der han reiste hjem etter at han ble slått ut i sprintprologen.

Northug slet med sykdom i forkant av Lillehammer-fiaskoen. Mosbyggen ble syk før langrennsåpningen på Beitostølen. Han meldte seg klar til verdenscuprennene i Ruka, men da fant ikke Vidar Løfshus og Tor Arne Hetland plass til ham i troppen.

Det likte Northug dårlig.

Langrennsstjernens mye omtalte innlegg i sosiale medier, der han raljerte med landslagsledelsen og egne lagkamerater etter Ruka-uttaket, skapte overskrifter.

Northug mente selv han burde ha fått gå verdenscupåpningen i Finland, men landslagsledelsen var av en annen mening.

I stedet gikk Northug Norgescup på Gålå, der han ble slått med halvannet minutt av den suverene vinneren Anders Gløersen.

Etter Lillehammer-helgen har Northug trent på hjemlige trakter i håp om å komme i form til å gå Tour de Ski.