Vurderer å droppe Nederland-planene:

Flere innsatte må trolig dele celler i norske fengsler

I september ville justisminister Per Willy Amundsen forlenge fengselsavtalen med Nederland. Nå snur han og åpner for at ingen skal sone i Nederland etter september 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars 2015 inngikk Norge en avtale med Nederland om å leie 242 soningsplasser i fengselen Norgerhaven i tre år, frem til september 2018. Avtalen la også til grunn at Norge kunne forlenge leietiden med et år.

I september i år sa Per Willy Amundsen at regjeringen ønsker å gjøre nettopp det. Forlenge avtalen helt frem til oktober 2019. I tillegg sa han senere at han ønsker å gjøre avtalen permanent.

Men nå snur justisministeren, og sier til TV 2 at han vil gjøre sitt for at ingen skal sone i Nederland etter september 2018.

– Vi har fått ned soningskøen og det er ikke lenger noe behov for å ha noen leieavtale med Nederland, forteller Amundsen.

I oktober i år skrev Aftenposten at den norske soningskøen er borte, og Amundsen mener avtalen med Nederland skal ha sin del av æren. En avtale som har høstet mye kritikk, sist fra Sivilombudsmannen som mener avtalen bryter med de norske menneskerettighetsforpliktelsene.

Trangere fengsler

Stortinget vedtok denne uken å bygge et nytt fengsel i Agder, som skal huse 300 innsatte. I tillegg er fengsel på Eisberg og Ullersmo utbygd, noe som samlet sett kommer til å bidra til å holde soningskøen nede, mener ministeren.

Meldingen kommer likevel uten garanti, og med en bismak.

– For at vi skal klare å gjennomføre dette, vil vi sannsynligvis måtte huse flere innsatte på en celle, såkalt dubblering, fra vi avslutter avtalen med Nederland frem til fengselet i Agder står ferdig.

– Men hvorfor har dere da ikke dubblert frem til nå, istedenfor å sende fanger Nederland?

– Det er utfordringer med å dubblere, men vi har brukt denne løsningen også i ganske stor grad frem til nå. Samtidig er det ikke alltid det ligger til rette, spesielt i høysikkerhetsfengsel, men det er dette vi skal se på nå. For skal vi kunne avslutte Norgerhaven i september må vi dubblere i større grad enn vi gjør i dag.