NØYTRAL: Sergej Ustjugov får ikke gå med blå, rød og hvit skidrakt under OL.
NØYTRAL: Sergej Ustjugov får ikke gå med blå, rød og hvit skidrakt under OL. Foto: Åserud, Lise

IOC: Russerne i OL må ikke se russiske ut

IOC har offentliggjort reglene russiske idrettsfolk må rette seg etter for å få delta i vinter-OL. Fellesnevneren er at det er forbudt å prøve å se russisk ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale olympiske komité besluttet nylig at Russland som nasjon nektes deltakelse i Pyeongchang-lekene som følge av avsløringen av systematisk dopingjuks i russisk idrett og særlig i forbindelse med Sotsji-lekene.

Utøvere som ikke er tatt i doping og som ellers oppfyller strenge betingelser kan få delta som «olympiske utøvere fra Russland» (OAR), men uten bruk av Russlands flagg eller nasjonalsang.

Det har vært spekulert i at utøverne gjennom sine drakter likevel ville være lett gjenkjennelige som russere. IOC offentliggjorde onsdag 13 punkter som er ment å motvirke dette.

Andre farger
Blant annet kan drakter og treningstøy bare inneholde to av Russlands tre nasjonalfarger rødt, hvitt og blått, og om de har rødt eller blått skal de være i mørkere fargetoner enn vanlig.

Det forbys å framheve ordet «Russland» i betegnelsen «olympisk utøver fra Russland» og å skape assosiasjoner til Russland ved bruk av spesielle skrifttyper. IOC forbyr også bruk av Russlands riksvåpen, emblemet til Russlands OL-komité eller andre nasjonale symboler.

IOC sier at utøverne i stedet skal benytte OAR-logoen, og foreslår en heller pregløs, sirkelformet logo med rød tekst på hvit bakgrunn.

Strenge krav
Det spesifiseres at ingen designelementer i drakter eller treningstøy kan identifisere utøvernes nasjonalitet, og alle drakter og treningstøy må godkjennes av IOC før bruk.

Panelet som skal godkjenne russiske utøvere for deltakelse i Pyeongchang-lekene hadde sitt annet møte onsdag. Det skal utarbeide detaljerte kriterier som utøverne må oppfylle, og deretter måle hver enkelt kandidat opp mot kriteriene.

Det ble igjen understreket at ingen trener eller lege som har hatt ansvar for utøvere straffet av Oswald-kommisjonen vil få akkreditering til vinterlekene i 2018.

(©NTB)