POPULÆR: iPhone-telefonene er populære, men mange brukere opplever at telefonene blir tregere når de blir eldre. Foto: Alexander Klanderud/TV 2
POPULÆR: iPhone-telefonene er populære, men mange brukere opplever at telefonene blir tregere når de blir eldre. Foto: Alexander Klanderud/TV 2

Apple bekrefter: Derfor gjør de mobilen din tregere

Synes du iPhonen din blir tregere av oppdateringer? Nå bekrefter Apple at de helt bevisst gjør den tregere, men grunnen er kanskje en annen en du tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Føler du at iPhonen din ikke lenger er like rask som da den var ny?

Du ikke alene – og sjansen er stor for at du faktisk har helt rett hvis du hardnakket påstår at telefonen din blir tregere med årene.

Nå bekrefter Apple at de bevisst har gjort flere iPhone-modeller tregere gjennom oppdateringer.

Struper hastigheten

Fenomenet har fått oppmerksomhet på en rekke utenlandske teknologinettsteder den siste tiden.

Bakgrunnen er en diskusjon på nettsamfunnet Reddit, som har pågått de siste dagene. Flere oppdaget nemlig at deres telefoner hadde dårligere ytelse enn da de var nye, men at et batteribytte så ut til å rette problemet.

En av utviklerne bak Geekbench, John Poole, undersøkte saken nærmere. Geekbench-programmet brukes til å teste ytelsen til blant annet smarttelefoner, og i et blogginnlegg går Poole gjennom testresultatene til brukerne av programmet.

Han konkluderer med at mye tyder på at ytelsen faktisk blir dårligere etterhvert som telefonene og batteriene blir eldre. Han peker også på at problemet delvis skyldes oppdatering av operativsystemet iOS, og viser til at enkelte versjoner struper ytelsen.

Poole viser blant annet at iOS 10.2.1 ser ut til å gjøre dette. I fjor opplevde mange iPhone-brukere at deres iPhone 6s plutselig slo seg av, og denne oppdateringen rettet feilen. Nå viser det seg at selskapet løste problemet ved å strupe prosessorens ytelse.

Ifølge utvikleren er strupingen problematisk fordi den kan få brukerne til å tro at telefonens treghet skyldes prosessoren, mens forklaringen i virkeligheten er en annen.

– Denne løsningen vil også få brukerne til å tenke at «telefonen min er treg, så jeg bør bytte den ut», ikke «telefonen min er treg, så jeg bør bytte ut batteriet», skriver han.

Bekrefter funn

Overfor teknologinettstedet The Verge bekrefter Apple langt på vei funnene til Poole.

– Vårt mål er å levere den beste opplevelsen til kundene, som inkluderer den generelle ytelsen og å forlenge livet til enhetene deres. Litium-ion-batterier har dårligere toppytelse når de er i kalde omgivelser, har lav oppladning eller når de blir eldre, noe som kan føre til at enheten uventet slår seg av for å beskytte de elektriske komponentene, skriver det Cupertino-baserte selskapet.

Teknologiganten bekrefter også at enkelte versjoner av iOS struper ytelsen, og varsler at denne «funksjonen» vil komme til iPhone 7.

– I fjor lanserte vi en funksjon for iPhone 6, iPhone 6s og iPhone SE som utjevner effekttoppene når nødvendig for å hindre at enheten slår seg av uten forvarsel under disse forholdene. Vi har nå utvidet denne funksjonen til iPhone 7 med iOS 11.2, og planlegger å legge til støtte for andre produkter i fremtiden, skriver de.

Sjekk batteriet

Hvis du synes at din telefon er tregere enn den burde være, kan det altså hende at et nytt batteri er løsningen. Det finnes flere applikasjoner, for eksempel Batteri Life, som viser hvordan det står til med ditt batteri.

Du kan sende telefonen inn til Apple for å få byttet batteriet, men dette er ikke nødvendigvis noen billig affære dersom du ikke får dette dekket av garanti eller forbrukerlovgivningen.

Det er også mulig å gjøre jobben selv, men dette er ikke enkelt og vil bryte med garantivilkårene, advarer Washington Post.