ENDRE KULTUREN: Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen og Rina Mariann Hansen, kultur- og idrettsbyråd i Oslo, vil si at det er greit å varsle om trakassering.
ENDRE KULTUREN: Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen og Rina Mariann Hansen, kultur- og idrettsbyråd i Oslo, vil si at det er greit å varsle om trakassering. Foto: TV 2

Ap-topper med opprop om seksuell trakassering

I oppropet sier syv partitopper i Oslo Arbeiderparti at de har kviet seg for å snakke offentlig om trakassering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er helt nødvendig at tillitsvalgte i Arbeiderpartiet står fram åpent med at vi ikke kan akseptere at det ikke skal være lett å si fra om seksuell trakassering eller maktmisbruk, sier Frode Jacobsen, leder i Oslo Arbeiderparti, til TV 2.

Han har skrevet under på et opprop om sextrakassering sammen med Rina Mariann Hansen, kultur- og idrettsbyråd i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, nestleder i Oslo Ap og varaordfører i Oslo, Torunn Kanutte Husvik, leder for kvinnenettverket i Oslo Ap, Tone Tellevik Dahl, eldrebyråd i Oslo, Victoria Marie Evensen, nestleder i Aps bystyregruppe og Agnes Viljugrein, leder i AUF i Oslo.

I oppropet, som ble publisert i VG, står blant annet følgende:

«Når vi, og mange andre i partiet, har kviet oss for å mene og si noe offentlig knyttet til #metoo og Arbeiderpartiet de siste ukene, er det også et uheldig utslag av en partikultur der det kjennes ubehagelig å uttale seg i media ettersom alt som sies tolkes inn i potensielle maktkamper. Det skaper grobunn for anonyme kilder og en giftig partikultur.»

Skapt et inntrykk

– Den helt siste tiden har det blitt skapt et inntrykk blant mange av våre medlemmer at dette er noe som settes inn i andre kontekster enn kanskje hva det burde. Vi har fått tilbakemeldinger på det. Derfor har det vært viktig for oss å feie all tvil til side. I Arbeiderpartiet skal det være lett å varsle om disse tingene og man skal bli tatt på alvor, sier Rina Mariann Hansen.

Jacobsen bekrefter at det er skapt et inntrykk om at du må tenke deg om, og ta hensyn til om det du eventuelt kommer med kan få innvirkning i for eksempel valgkomiteer.

– Sånn kan vi ikke ha det. Dette er veldig enkelt: Er du utsatt for trakassering eller maktmisbruk i Arbeiderpartiet, skal du si fra uten å tenke deg om, sier han.

Maktkamper

For to uker siden gikk imidlertid lederen av Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, ut på sin egen Facebook-side og problematiserte at varslinger om seksuell trakassering også kunne bli brukt i interne maktkamper. Hun fikk støtte av Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

– Har Anniken Huitfeld og Kjersti Stenseng gjort det vanskeligere å si fra?

– Jeg er mest opptatt av at vi skal være et parti som skal være åpent, preget av tillit og at det skal være enkelt å si fra i Ap. Hvis det har vært noen som helst tvil om det, vil vi at den nå skal være ryddet til side, sier Hansen.

Positive reaksjoner

Jacobsen forteller at han har fått veldig mange positive reaksjoner fra folk etter oppropet ble signert, særlig fra personer innad i partiet.

Men foreløpig er ikke Oslo Ap-lederen kjent med at det har vært tilfeller der folk har vært redd for å varsle i fylkeslaget.

– Det er mitt ansvar som leder å håndtere det, og det har ikke vært noe ennå. Men er det der, håper jeg det kommer. Selv om det er ubehagelig, sier han.

Jonas Gahr Støre kommenterte også saken på sosiale medier onsdag kveld:

«Angående kveldens oppslag om varsling av saker i Arbeiderpartiet. Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker i kveld. Men jeg vil igjen understreke alle varsler som kommer til vårt parti blir tatt på alvor. Jeg har full tillit til at partikontoret og partisekretæren håndterer varsler på en skikkelig måte» skrev Støre.

#Metoo-kampanjen

Hansen viser til at det i andre bransjer som har vært del av #metoo-kampanjen, har kommet ut historie på historie og at det har blitt tatt oppgjør. Det mener hun Arbeiderpartiet også må gjøre.

– Essensen med oppropet er å senke terskelen for å si fra. Kanskje har det vært folk som har vært redd for å si fra før. Det er jo det vi ser i andre bransjer, at det kommer opp ting som kanskje ikke har vært varslet, som ikke har vært tatt opp på ledelsesnivå. Da må vi som tillitsvalgte være de som går ut og sier at hos oss er det du vil si helt trygt, sier Hansen.

– Lederen i Arbeiderpartiet har nå innkalt nestlederen til en samtale om trakassering. Svir det ikke litt i Ap at dette kommer opp?

– Nei, det som håndteres av andre i Ap, håndteres av andre i Ap. Vi er opptatt av å få fram et tydelig budskap om at det skal være lett å si fra, sier Jacobsen.