REAGERTE: Dette er kortene Gunhild Folgerø tok bilde av og delte på sosiale medier søndag.
REAGERTE: Dette er kortene Gunhild Folgerø tok bilde av og delte på sosiale medier søndag. Foto: Privat

Trekker spill etter reaksjoner på drøye kort:

Forleggeren: – Det er skremmende

Bokhandlerne Ark og Tanum trekker spillet «Politisk ukorrekt» fra hyllene etter at småbarnsmor Gunnhild Folgerø (45) reagerte på det under en familiemiddag søndag. – Innskrenker rammene for ytringsfriheten, mener forlegger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag skrev Gunnhild Folgerø (45) fra Stavanger en kommentar på Facebook der hun reagerte sterkt på innholdet i spillet «Politisk Ukorrekt».

Hun tok et bilde av kortene hun syntes var ille, blant annet «Å sykle naken gjennom barnehagen med Nugatti på tissen», «Å bli voldtatt av en hingst» og «Fortrengte minner fra onkels kjeller».

Spillet ble raskt pakket vekk etter at det havnet på bordet under en familiemiddag Folgerø deltok i på søndag.

– Disse kortene er drøye. Er vi kommet dit at det er dette som er humor?, sier Folgerø til TV 2.

– Ytringsfrihetens grenser

Forlegger Christian Vennerød i Vennerød forlag mener Folgerø har misforstått poenget med spillet. Forlaget hans gir ut spillet, som har vært på det norske markedet i to og et halvt år.

– Spillet er ment å teste ytringsfrihetens grenser, det er et bevisstgjørende spill for hvor denne grensen går, og da må man ha med noen kort som også går over grensen, sier Vennerød.

Spillet går ut på å kombinere ordene som står på kortene til morsomme sammenhenger. Alle spillerne skal kombinere kortene, og så vinner den som fellesskapet synes har den beste kombinasjonen.

– De kortene man synes er over streken, de trenger man ikke bruke. Det er litt av poenget, å teste hvor grensen går, sier forleggeren.

Vennerød understreker at spillet tydelig er merket med 18 års aldersgrense, og at det på esken poengteres at det er et spill for tolerante mennesker med svart humor.

– Det er også en adresse på baksiden der folk kan komme med innspill. Etter 170.000 solgte spill har vi kun mottatt én tilbakemelding her, sier han, men understreker likevel at de gjerne tar imot tilbakemeldinger.

– Vi har flere ganger endret teksten på kortene etter å ha fått muntlige tilbakemeldinger, sier han.

Trekkes fra markedet

Både Ark og Tanum har nå valgt å trekke spillet fra sine butikker. Norli har besluttet å ikke gjøre dette.

– Etter å ha gjennomgått de aktuelle kortene, har vi nå besluttet å trekke spillet og utvidelsespakkene i nåværende form fra butikkene. Vi kommer til å gjennomgå resterende spillsortiment og rutinene våre for kontroll og innkjøp av lignende spill i framtiden. Dersom kunder ønsker å returnere spillet til oss, så kan de gjøre det og få pengene tilbake, sier Kjartan Dannatt, markedsdirektør for ARK bokhandel, til TV 2.

Tanum har også trukket både spillet og utvidelsespakken fra butikkene sine, opplyser de til Dagbladet.

Norli sier i en e-post til avisen at «de ikke driver sensur av varene de selger, og derfor ikke kommer til å trekke spillet». De understreker også at det er tydelig merket på esken hvem spillet er tenkt for.

– De hårsåres diktatur

På sosiale medier er det flere som reagerer på at spillet så lett ble trukket fra markedet.

– Bunnen er nådd. Spillet «Politisk ukorrekt» blir trukket tilbake fra hyllene fordi noen mener det er politisk ukorrekt. Det er ikke lenger noen tvil; vi lever i de hårsåres diktatur, skriver Erik Skulte, stortingsvara for Høyre.

På Ark sine egne Facebook-gruppe har flere reagert og skriver at de vil slutte å handle i kjeden dersom ikke spillet kommer tilbake i hyllene.

Kunde Harald M. Christiansen har skrevet en lengre, ironisk kommentar om hvilke andre ting kjeden bør rydde ut av hyllene sine når de først er i gang.

– Hva tenker du om at en Facebook-kommentar kan føre til at to kjeder fjerner spillet fra butikkene?

– Det er skremmende. Disse kjedene lever av yrtingsfriheten, og ved å trekke dette spillet fra hyllene innskrenker de ytringsfrihet i dette landet, sier Vennerød.