Kulturministeren: – Et alvorlig tillitsbrudd

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier det er opp til idretten selv om idrettspresident Tom Tvedt er rett mann til å lede Idrettsforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges idrettsforbund har kjøpt kommunikasjonstjenester fra konsulentfirmaet First House for ti millioner kroner gjennom en periode på tre år.

Fakturaene avslørte blant annet at ledelsen har brukt tusenvis av kroner for hjelp til å svare journalister.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ikke svare på om hun har tillit til idrettspresident Tom Tvedt etter den nye avsløringen.

– Dette er et alvorlig tillitsbrudd det tar tid å gjenopprette. Så er det opp til idretten selv om Tom Tvedt er rett mann til å bygge opp den tilliten som idretten er avhengig av både fra politikere og resten av sivilsamfunnet, sier hun.

Hun er tydelig på at Norges idrettsforbund nå er nødt til å legge alle kortene på bordet, vise en tydelig vilje til endring, og at de tar et oppgjør med pengebruken de har hemmeligholdt gjennom mange år, at de effektiviserer organisasjonen og bruker mindre penger i toppen og at mer går til aktivitetene rundt i landet.

Tenker på frivillige

Kulturministeren skjønner at mange er provoserte når de ser hvordan pengene har blitt brukt av toppledelsen.

– Jeg tenker på alle de frivillige som bruker mange timer i uka og i helgene på å få Idretts-Norge til å gå rundt, uten å få en krone betalt, sier hun.

Hun forklarer at norsk idrett i mange år har mottatt millioner av fellesskapets penger. Politikerne har økt satsingen, men uten å stille krav til hvordan pengene brukes. Nå mener hun idrettsforbundet er nødt til å sørge for at det er lagene og foreningene som skal ta nytte av alle de midlene.

– Så håper jeg at dette er et vendepunkt. Dessverre har vi ikke sett alle bilagene og kvitteringene, så det kan dessverre også komme mer, men jeg håper nå at alvoret har sunket inn og at man skjønner at nå er det ingen vei tilbake, sier kulturministeren.

Nødvendig å ta tak

TV 2-kommentator Mads Kaggestad sier også at det er nødvendig at idrettsforbundet tar tak.

– Vi må ha pengebruk som forventes i forhold til at dette er idretten, som representerer grasrota og idealisme, som også har verdier som blant annet ærlighet. Bruk av kommunikasjonsbyråer og innøvde teknikker i intervjusituasjoner for å unngå konkrete spørsmål, synes jeg ikke er måter som vekker sympati.

Han tror at mye av dette oppfattes som veldig råflott ute blant grasrota, og mener at en sterk leder må kunne stå i stormen og svare på konkrete spørsmål fra journalister.

– Skjedd endringer

Niels Røine, kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund, sier at det har skjedd veldig mye i idrettsforbundet de siste to årene. Han viser til at man har skiftet generalsekretær, og at det er innført retningslinjer på bruk av alkohol og konsulentbruk.

– Den nye generalsekretæren setter en helt annen standard på hvordan prosesser og sporing av avgjørelser skal skje. Jeg er optimistisk på vegne av norsk idrett, og også ledelsen, på at vi er på rett spor, sier han.

Røine presiserer at OL i 2022 og ungdoms-OL er prosjekter som har vært utenom vanlig drift, der man har valgt å hyre inn kompetanse og eksperter.

– Dermed fikk man en stor utgiftspost på hele 12 millioner kroner det året hvor denne prosessen foregikk. Det var 12 millioner av en omsetning på 1,4 milliarder, så det var ikke slik at dette gikk noe særlig utover den vanlige aktiviteten. Men 12 mill er mye penger, og det blir veldig mye penger når det er en høy timepris og spesielt når det er et omdiskutert selskap som skal gjøre den jobben, sier han.