Fire F-22 Raptor kampfly i formasjon over Rocky Mountains i Colorado.
Fire F-22 Raptor kampfly i formasjon over Rocky Mountains i Colorado. Foto: Staff Sgt. Carlin Leslie/US Air Force

USA vil ha inntil fire kampfly på Rygge

USAs Rygge-planer skal behandles i hemmelig stortingsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble det kjent at Rygge flystasjon i Østfold står oppført i den amerikanske kongressens 2018-budsjett med 10,3 millioner dollar.

USA vil bruke 90 millioner kroner på å gjøre Rygge flyplass i stand til amerikanske kampfly.

Ifølge prosjektbeskrivelsen ønsker USA at Rygge kan huse inntil fire F-22 Raptor kampfly ved behov. Det taktiske superflyet er ikke til salgs, og brukes bare av det amerikanske luftforsvaret.

USA vil bruke Rygge til såkalte QRA-formål i forbindelse med operasjon Atlantic Resolve og det europeiske avskrekkingsinitiativet EDI. QRA er NATOs forkortelse for Quick Reaction Alert, og brukes om flybaser der bevæpnede kampfly til enhver tid står beredt til å gå på vingene.

Vil bygge sheltere

I prosjektet beskriver det amerikanske flyvåpenet bygging av to terrorsikrede sheltere med dører som kan åpnes i løpet av 60 sekunder. USA vil at Rygge skal ha kapasitet til inntil fire taktiske kampfly fra USA eller NATO.

Jagerflyene F-15, F-16, F-22 og F-35 nevnes spesielt i prosjektet som er koordinert med vertsnasjonen Norge. Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad har amerikansk forsvarspersonell ved flere anledninger besøkt Rygge flystasjon det siste året som et ledd i forberedelsene til byggearbeidet.

Ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap) sier til Dagsavisen/Moss Dagblad at det skulle vært et møte mellom kommunen og Forsvarsbygg denne uken, men det er blitt utsatt. Stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt) mener at en flybase på Rygge kan bidra til at Norge blir åsted for et nytt våpenkappløp.

SV-politiker Gina Barstad synes det klinger dårlig at en norsk flyplass skal bli base for amerikanske jagerfly.

– Alle prosjekter som knytter oss tettere til Donald Trumps USA er et dårlig valg i den situasjonen vi står i nå, sier hun til TV 2.

Forsvarsdepartementet påpeker at Rygge-saken ennå ikke har vært politisk behandlet. Nå skal saken drøftes bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

– Jeg skal ikke forskuttere debatten, men jeg tror at den kommer til å gå i kjente skillelinjer, sier Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsmann i Høyre til TV 2.

Huitfeldt: – Uheldig

Via politisk rådgiver Eivind Vad Petersson kommenterer Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, prosess og saksgang i Rygge-prosjektet.

– Det er uheldig at vi fra Stortingets side lærer om denne saken fra amerikanske kilder og norske medier, ikke fra Forsvarsdepartementet, sier Huitfeldt som mener at saken også må kunne diskuteres åpent, ikke bare i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

Huitfeldt vil vite mer om utbyggingsplanene på Rygge.

– Vi trenger å vite mer om disse planene, men NATO-alliansen er basert på at vi om nødvendig skal kunne motta støtte fra våre allierte. Da må norske forsvarsanlegg også være tilrettelagt for å kunne motta allierte styrker, sier Huitfeldt til TV 2.