600 unge i kø for å sikre seg gavepakke til boligkjøpere

I Trondheim tilbys de unge hjelp til å komme inn på boligmarkedet, og de slipper å bekymre seg for boligprisfall. På Lade sto 600 unge i kø for å sikre seg én av 51 leie-før-eie leiligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trondheim Boligbyggelag (TOBB) har tenkt nytt når det gjelder å hjelpe unge uten egenkapital.

De har startet opp et leie-før-eie konsept, der unge får leie av TOBB i tre til fem år, og der TOBB gir fra seg verdistigningen opp til 15 prosent.

Slik får de unge oppfylt egenkapitalkravet på 15 prosent, og de kan velge å overta leiligheten de leide.

En gavepakke

– Det er kjempefint, det er en gavepakke fra TOBB. Jeg tror de har truffet en nisje det er stort behov for, sier Hege Dahl Moen.

Hun er enslig mor, og var en av 51 heldige som fikk tildelt leie-før-eie leilighet på attraktive Lade, som ligger rett utenfor Trondheim sentrum.

– Jeg har jo leid til nå, og dette er jo den muligheten man har til å komme seg inn på boligmarkedet, for det er vanskelig å legge seg opp nok egenkapital slik det er i dag, sier hun.

Ingen nedside

– Vi ønsker å gi et tilbud til unge folk som har nok inntekt men mangler 15 prosent egenkapital, og som heller ikke har foreldre som kan hjelpe seg, sier TOBB-sjef Torbjørn Sotberg.

– De som begynner å leie her får samtidig et forhåndstilsagn fra banken, slik at de kan kjøpe om tre til fem år. Og går ikke markedet som vi håper på, kan leietagerne velge å ikke kjøpe. Så risikoen for prisnedgang tar vi, sier TOBB-sjefen.

Det setter Hege Dahl Moen pris på.

– Da har jeg bare leid litt dyrt, men da slipper jeg å dumme meg ut og kjøpe noe som ikke er verd prisen, sier hun.

Oppfyller boligdrømmen

Det er i dag rundt 400.000 unge i tyve- og trettiårene som leier. Denne uken innkalte kommunalminister Jan Tore Sanner (H) landets boligbygg til et møte, der han oppfordret dem til å tenke kreativt rundt hvordan førstegangskjøperne skal komme seg ut av leiemarkedet og inn på eiermarkedet.

– Jeg ønsker at byene nå skal lære av hverandre, og i Trondheim er leie-før-eie prosjektet, der man får en opsjon på å kunne kjøpe leiligheten, veldig spennende, sier Sanner.

– Da har de litt tid til å spare, og så kan de ta ut gevinsten for å bruke det som egenkapital for å kjøpe. Det tror jeg kan bidra til at flere unge og flere familier kan komme inn på boligmarkedet, og få oppfylt boligdrømmen, sier kommunalministeren.