Russlands president Vladimir Putin i cockpiten
Russlands president Vladimir Putin i cockpiten Foto: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Tysk storavis: – Putin øvde på krig mot NATO

– Putins Zapad 2017-øvelse simulerte fullskala krig mot NATO, ifølge den tyske storavisen Bild.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober hevdet nettstedet Aldrimer.no at en russisk øvelse gikk ut på å invadere Svalbard, og at angrepet skal ha startet med et simulert angrep med russiske bombefly.

E-sjef Morten Haga Lunde gikk i etterkant ut i en pressemelding, og sa artikkelen baserte seg på feilaktige spekulasjoner.

– Det er ikke ofte jeg leser en nyhetssak i norske medier som har så mange feil i seg som saken fra Aldrimer.no med tittelen «Russland trente på invasjon av Svalbard», sa generalløytnant Morten Haga Lunde.

– For det første har Etterretningstjenesten meget god oversikt og situasjonsforståelse i våre nærområder, og spesielt god situasjonsforståelse før og under denne øvelsen (øvelse Zapad).

– For det andre blir denne formidlet løpende til våre oppdragsgivere – militære og politisk ledelse. Deling med NATO og allierte partnere er standardprosedyre, og vi har fått gode tilbakemeldinger på denne rapporteringen.

– La meg ta hovedelementet i det som blir fremført fra Aldrimer.no. Et russisk simulert angrep på Svalbard: Det var ingen slik aktivitet. Når dette er sagt, faller mye av det øvrige i saken bort, sa Lunde.

Bild med sak

Onsdag denne uken skriver den tyske storavisen Bild om øvelsen, og hevder at Russland øvde på en fullskala krig mot NATO.

Ifølge avisen ble det øvd på både angrep mot Svalbard og mot fastlandet i Norge og Finland, samt en rekke andre land i Europa.

  • En invasjon av de baltiske landene og Hviterussland.
  • En «sjokk-kampanje» med Tu-95 strategiske bombefly mot Tyskland og andre vesteuropeiske mål.

Øvelsene som foregikk på Kola-halvøya, beskrives som «veldig interessante» av en av Bilds etterretningskilder:

– Russiske landstyrker fra andre deler av landet, som ikke hørte til der, ble flyttet til Kola (...) Vi tror de øvde på å nøytralisere mål i regionen.

Ifølge avisens kilder var også flåteaktivitetene i Barentshavet knyttet til Zapad 2017. Under øvelsen ble det blant annet avfyrt missiler fra ubåter i Barentshavet, ifølge en pressemelding fra Nordflåten.

Avviser

Aldrimer.no har vært i kontakt med Etterretningstjenesten etter Bilds artikkel.

– Vi har vel sagt det vi mener i denne saken, og kan ikke se at det foreligger nye opplysninger. Vi står fast på det vi sa i oktober, sier kommunikasjonsrådgiver Kim Gulbrandsen til Aldrimer.no.

NATO har tidligere uttalt at Zapad-øvelsen hadde som formål å øve på en stor-og mellomstatlig konflikt.