ELEKTRISK PYNT: Det skulle ta Ingrid Vennerød mange år å finne ut at å blåse ut stearinlysene var nøkkelen til bedre helse. Foto: Privat / Ingrid Vennerød
ELEKTRISK PYNT: Det skulle ta Ingrid Vennerød mange år å finne ut at å blåse ut stearinlysene var nøkkelen til bedre helse. Foto: Privat / Ingrid Vennerød

Ingrid (68) blir syk av å tenne stearinlys

Er du storforbruker av stearinlys om vinteren? Det kan være like skadelig som å røyke sigaretter inne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjemme hos 68 år gamle Ingrid Vennerød i Kongsberg er det pyntet til jul, og som i de fleste hjem glitrer og lyser det ekstra i stuen.

Men Vennerød gjør ikke som andre nordmenn og bruker stearinlys til å skape vinter- og julekos. Det blir hun syk av.

– I årevis var jeg forkjølet store deler av året. Og ikke bare forkjølet, det endte alltid opp med bihulebetennelse i ukevis. Jeg kunne ikke forstå hvorfor forkjølelsen stadig kom, og hvorfor den varte så lenge, forteller 68-åringen.

Hun har både astma og allergi, men først i fjor oppdaget hun årsaken som utløste så store plager.

– Jeg satt i selskap med et helt fat med telys rett foran meg på bordet. Jeg kjente meg tett og elendig, uten pust, med masse hoste, og jeg orka nesten ingen ting i halvannen uke etterpå. I desember gjentok det samme seg. Jeg var i et nytt selskap med masse stearinlys, og jeg ble jeg tett, med hoste og masse slim. Mistanken min ble styrket da vi forsøkte å slukke stearinlysene og lufte, og astmaen ble litt bedre.

Storforbrukere

Hvert år bruker nordmenn et sted rundt 200 millioner telys. Vi er faktisk Europas største forbrukere av stearinlys per innbygger. Det han ha uheldig effekt på helsen vår.

– I hovedsak produserer stearinlys sot, partikler og forbrenningsgasser. Dette kan sjenere luftveier og slimhinner, og noen kan oppleve et ubehag ved å oppholde seg der. Brente stearinlys har vist å kunne fremkalle sykdom, gitt at mengdene er store nok, forklarer Kent Hart, fagsjef kjemi og biologi i Norges Astma- og Allergiforbund.

Betydelig fyring med levende lys innendørs kan ifølge Folkehelseinstituttet gi et bidrag som er på høyde med innendørs røyking.

Sammenlignet med forurenset uteluft

I 2015 testet TV 2 Hjelper deg hvor mye stearinlys forurenser rommet, og resultatene var oppsiktsvekkende. Faktisk så ille var det at nivåene inne i leiligheten ikke hadde blitt ansett som trygg uteluft engang.

Fagsjefen oppfordrer til å være varsom med stearinbruker i vintermånedene, ettersom det allerede er dårlig luftkvalitet utendørs.

– Ta hensyn til at det gjerne bor flere i en husholdning, også andre grupper som ikke så lett klarer å si ifra, eksempelvis barn og husdyr. Det brukes gjerne mest levende lys inne i den årstiden der vi mange steder i landet har utfordringer med utendørs luftkvalitet. Fyrer du med stearinlys inne, vil dette bidraget komme i tillegg til det som nærmest uunngåelig kommer inn i boligen fra forurenset uteluft, sier Hart.

Små bar og dyr utsatt

Personer med astma, små barn og dyr er ekstra utsatt ved hyppig bruk av stearinlys. For 68-åringens del har elektriske lys blitt løsningen.

– Vi gikk til innkjøp av elektriske smålys i mange varianter, og jeg forble frisk. Til jul har vi funnet lyslenker av alle slag og det er like trivelig hos oss som før, i grunnen mye triveligere, for når en er frisk, er jo alt morsommere.

Det har ført til at hun ikke sliter mer enn andre med forkjølelser og at hun tar mindre astmamedisin.