PÅ GRENSA: Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog, men har de siste årene vært pensjonist.
PÅ GRENSA: Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog, men har de siste årene vært pensjonist. Foto: iFinnmark/Amund Trellevik

Spionsiktede Frode (62) trolig uten advokat – måtte skrive anken selv

Domstolen i Russland opplyser at anken ikke kommer opp før etter nyttår.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at Frode Berg (62) er pågrepet i Russland, siktet for spionasje. Russiske myndigheter mener Berg har mottatt sensitive dokumenter om den russiske nordflåten, og at disse har blitt formidlet til norske myndigheter, i tillegg til amerikanske CIA.

TV 2 har onsdag vært i kontakt med Lefortovo-domstolen, der Berg ble varetektsfengslet frem til 6. februar. Fengslingen er anket, men nå ser det ut til at anken ikke blir behandlet før en god uke inn i det nye året.

– Han later ikke til å ha hatt advokatbistand ennå. Anken er nemlig skrevet av Berg selv, på norsk, ifølge talskvinne Jekaterina Krasovna.

Berg skal ifølge hans norske advokat, Brynjulf Risnes, ha fått oppnevnt en russisk advokat, men verken Risnes eller familien har fått vite hvem denne advokaten er.

Behandles ikke før langt over nyttår

Anken blir derfor oversatt til russisk, og ifølge Krasovna vil man trolig ikke rekke dette før 26. desember, som rettens siste arbeidsdag før den russiske jule- og nyttårsfeiring. I tillegg til oversettelse skal også de de andre berørte partene få mulighet til å kommentere anken.

Dermed vil trolig ikke retten ta stilling til saken før etter 9. januar, når domstolen er tilbake på jobb etter juleferien.

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Julie Wilhelmsen, sier til TV 2 at spionsiktelsen mest sannsynlig er en del av et politisk spill mellom Russland og Vesten, sett i den bredere konteksten der relasjonen har blitt forverret siden 2014.

– Sett fra Russland er det nettopp dette de har sagt at de er redde for, og sagt at de kommer til å reagere kraftig på. I nord har de nordflåten, som er utsatt militært, og de ser at Nato rykker nærmere grensen, og bak der igjen ser de USA, sier Wilhelmsen.

– Berg er sannsynligvis ikke en «farlig» mann for Russland

Hun peker på at Russland har reagert kraftig på aktiviteten i nord, både retorisk og gjennom utestengelser. Samtidig åpner hun for at saken mot Frode Berg kan være fabrikkert.

– Berg er sannsynligvis ikke en «farlig» mann for Russland, men poenget er signalet og kommunikasjonen fra russisk side. Norge reagerer ikke med å skape mer balanse i sin politikk, og innfører ikke beroliggingstiltak. Norske myndigheter reagerer motsatt. Slike russiske tiltak bekrefter bare at Russland er «farlig og aggressivt». Så det er misforståelser fra begge sider.

Wilhelmsen mener Bergs fremtid vil avhenge av både hvordan norske og russiske myndigheters handlinger.

– Russlands linje de siste årene, spesielt overfor Norge, er at ‘vi kommer ikke lenger til å gi ved dørene, men sette hardt mot hardt.’ De har liten kompromissvilje. Slik er det også fra norsk side, norske myndigheter sier ofte at Russland ikke kan diktere norsk politikk.

Samtidig påpeker hun at UD har gode tradisjoner og en god evne til å drive diplomatisk samarbeid og forhandlinger med Russland. Dermed kan det hende at man finner en diplomatisk løsning på situasjonen.

– Jobbet for Nato

Den tidligere sjefen for den russiske Nordflåten, Vjatsjeslav Popov, sier til den russiske TV-stasjonen Tsargrad at Berg trolig ikke spionerte for Norge, men heller Nato.

– Jeg ville ikke vurdere Bergs aktiviteter som en nasjonal interesse for Norge, sa Popov, og viste til at Berg i stedet kan ha handlet på oppdrag fra Nato.

– En brikke i et politisk spill

Advokat Brynjulf Risnes, som bistår Berg og familien hans i denne saken, mener at siktelsen mot Berg er en brikke i det politiske spillet mellom Norge og Russland.

Spionasje har en strafferamme på 10 til 20 år etter russisk lov. Berg blir beskyldt for å ha spionert for både norsk etterretning og amerikanske CIA.

Berg ble pågrepet av sikkerhetstjenesten FSB 5. desember, og varetektsfengslet dagen etter. Det er første gang i nyere tid at en nordmann blir arrestert i Russland for spionasje.